Susretom s albanskim predsjednikom Mesić završio posjet Tirani

SUSRETOM s domaćinom međunarodnog skupa albanskim predsjednikom Alfredom Moisiuom, predsjednik Republike Stjepan Mesić završio je u četvrtak svoj jednodnevni posjet Albaniji gdje je sudjelovao na summitu posvećenom ulozi međuetničkog i međureligijskog dijaloga u razvoju stabilnosti i napretka jugoistočne Europe.

Predsjednik Mesić se na marginama skupa sastao i s glavnim direktorom UNESCO-a Koichirom Matsuurom te norveškim premijerom Kjellom Magneom Bondevikom.

Summit, koji je održan u organizaciji UNESCO-a i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Albanije, okupio je, uz predsjednika Mesića, još šest šefova država i vlada uključujući i predsjednike BiH, SCG i Makedonije te oko stotinu političkih i vjerskih vođa, stručnjaka i predstavnika međunarodnih i vjerskih organizacija iz čitavog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na kraju boravka u Tirani, Mesić je u razgovoru s novinarima ocijenio kako su ovakvi skupovi važni čak i za prostore koji nisu doživjeli rat, kao što je u slučaju zemalja jugoistoka Europe, jer odašilju pozitivne poruke tolerancije i potrebe za dijalogom.

U svom govoru na skupu Mesić je istaknuo da svaki dijalog - da bi imao smisla i da bi mogao donijeti rezultate i pomake mora polaziti od istine. "On mora svoje ishodište imati u našoj hrabrosti da se suočimo s istinom ma kakva ona bila", poručio je Mesić ističući da dijalog stvara pretpostavke uključenja zemalja sudionica skupa u EU.

"Mi s ovog susreta moramo poslati jasnu poruku da smo iskreno privrženi izgradnji dobrih međusobnih odnosa, da prihvaćamo dijalog na platformi demokracije, pravne države i promicanja poštivanja i zaštite ljudskih prava kao jedine vrste komunikacije izmedu naših zemalja i da, zaključno, uklanjamo sve oblike totalitarizma jer on nije spojiv s dijalogom, ali i osuđujemo sve pokušaje revidiranja povijesti u funkciji rehabilitiranja poraženih i odbačenih ideja i ideologija."

I drugi govornici na skupu održanom u novootvorenom hotelu Sheraton u glavnom gradu Albanije istaknuli su potrebu intenziviranja međuetničkog i međureligijskog dijaloga u cilju uklanjanja predrasuda i radi većeg međusobnog razumijevanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara