Sustav za upozoravanje na tsunami bit će uspostavljen za 12 do 18 mjeseci

Dužnosnici iz cijeloga svijeta obećali su u četvrtak da će sustav za upozoravanje na opasnost od tsunamija u Indijskom oceanu biti uspostavljen za 12 do 18 mjeseci.

Zbog tsunamija koji je 26. prosinca odnio više od 226.000 života, sustav za upozoravanje bio je na vrhu prioriteta na UN-ovoj konferenciji o prevenciji katastrofa.

"Za godinu, najviše za godinu i pol morali bi biti postavljeni regionalni temelji za pravodobno upozoravanje na opasnost od tsunamija", rekao je Salvano Briceno, direktor UN-ova tijela za smanjivanje katastrofa na konferenciji za novinare, dodajući da će se najprije koristiti postojeće tehnologije koje će se postupno nadograđivati.

"Na opasnost od tsunamija moramo reagirati što prije pa moramo iskoristiti sve što nam je odmah dostupno", rekao je Briceno na sastanku održanom u Kobeu, japanskome gradu koji je prije deset godina razorio potres.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

UN-ovi stručnjaci posjetit će azijske zemlje, uključujući Indiju i Tajland, tijekom sljedećega tjedna kako bi provjerili što je sve potrebno i kakvu tehnološku pomoć mogu ponuditi.-

Ministarski sastanak o sustavu za upozoravanje zakazan je za 28. i 29. siječnja u Phuketu.

(Hina) xdgk ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara