šutej u državnoj bečkoj operi završio sezonu bizetovom "carmen"

Predstavom "Carmen" Georgesa Bizeta, kojom je sinoć sigurno i uspješno ravnao dirigent Vjekoslav Šutej, završila je sezona u Državnoj bečkoj operi.

Bizetova glazba u operi "Carmen" povezuje mediteranski ugođaj i ozračje sa snagom tragičnog izraza.

"Ljubav ne poznaje zakone, ljubav je slijepa", te dvije rečenice u toj operi najbolje govore o njezinu sadržaju. Ciganka Carmen prvo zavede Don Josea, a zatim toreadora i tragedija je neizbježiva.

Za ulogu Carmen potrebna je posebna umjetnička osobnost, vještina i darovitost. Operna diva Agnes Baltsa oduševila je i pjevanjem i glumom i potvrdila "da je idealna, fenomenalna, sjajna te još uvijek najbolja Carmen na svijetu", izjavio je maestro Šutej. Dodao je "da upravo španjolski melos, sadržaj, odlične melodije i arije koje svi znaju, te odlična klasična produkcija i postava na pozornici Franca Zeffirellija čine tu predstavu posebnom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Agnesom Baltsom, bugarskom sopranisticom Krasimirom Stojanovom u ulozi Michaele i tenorom Julianom Gavinom kao Don Joseom predstava je sjajno uspjela. Gotovo neprekidan desetminutni pljesak publike na kraju predstave najbolje govori o njezinu uspjehu.

Za maestra Šuteja bila je to 20. predstava u ovoj sezoni, a 96. u Državnoj bečkoj operi. Šutej je prošle godine u toj opernoj kući na bečkom prstenu (Wiener Staatsoper) otvorio sezonu Verdijevim "Don Carlosom" a ove godine zatvorio ju je s "Carmen".

Nakon 30 godina dirigiranja i uspjeha na svjetskim pozornicama - Huston (sedam godina), Sevilla (šest-sedam godina), sada gost dirigent u Bečkoj državnoj operi - htio bih, rekao je, "postati šef dirigent Zagrebačke filharmonije, o čemu se sada samo pregovara".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara