Sutkinja bez obrazloženja oslobodila djeda optuženog za incest

ANTU VIDOVIĆA ovih je dana na Općinskom sudu u Zadru, na ročištu zatvorenom za javnost, sutkinja bez obrazloženja nepravomoćno oslobodila teške optužbe za seksualno zlostavljanje svoje unuke kada joj je bilo između dvije i šest godina.

Prema optužnici djevojčica koja danas ima 13 godina seksualno je zlostavljana četiri godine, a sve je otkriveno 1999. godine na temelju erotskih crteža koje je crtala, nejzina ponašanja i izjava da se djed "tako s njom igra".

Čudno ponašanje tada su uočile odgojiteljice u vrtiću, pa je djevojčica po odluci Centra za socijalni rad izdvojena iz obitelji. Nakon toga je dvije godina provela u Domu u Nazorovoj ulici u Zagrebu, gdje su stručnjaci potvrdili da djevojčica pokazuje znakove seksualnog zlostavljanja.

Još prije tri godine Vidovića je Općinski sud u Zadru osudio na trogodišnju kaznu zatvora, ali je Županijski sud ukinuo tu presudu i naložio ponavljanje dokaznog postupka "zbog kontradikcije u procesu vještačenja".

Jutarnji list nije uspio dobiti objašnjenje zašto je sada donesena oslobađajuća presuda. Zanimljivo je da obrazloženje presude nije poznato ni šefu sutkinje koja je presudu donijela.

Predsjednik Općinskog suda u Zadru Marijan Bitanga je potvrdio da je donesena oslobađajuća presuda, no sutkinja, kako tvrdi, nije napisala presudu i obrazloženje, veću ju je samo usmeno obznanila u sudnici na ročištu zatvorenom za javnost. Potom je otišla na bolovanje i nije dostupa čak ni svom šefu.

S obzirom na zanimanje medija, vjerovali smo da će predsjednika Bitangu zaintrigirati obrazloženje presude i da ćemo doznati koje su činjenice bile presudne za takvu odluku. Na žalost, njegova tajnica za Index.hr je rekla da tijekom dana neće biti dostupan.

Djevojčica se našla u središtu medijske pozornosti u kolovozu 2000. godine kada je oteta iz Doma u Nazaorovoj, gdje je provela dvije godine. Tada ju je otela majka i baka, za kojima je policija tragala nekoliko dana. Kasnije su se vratile u obiteljsku kuću u Zadaru, u kojoj djevojčica živi zajdeno s majkom, mlađom sestrom, bakom i djedom. Roditelji djevojčice su rastavljeni.

(Foto: Jutarnji list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara