Sutra 30. Zagrebački salon fotografija

MEĐUNARODNA izložba fotografija "30. Zagreb salon" bit će otvorena sutra navečer u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, rečeno je danas na konferenciji za tisak.

Za tu izložbu žiri je izabrao 486 fotografija 322 autora, a na natječaj je 669 autora iz 59 zemalja poslalo 2497 radova.

U Muzeju za umjetnost i obrt bit će izložena polovica fotografija, a druga polovica u galerijama u Varaždinu, Šibeniku, Osijeku, Bjelovaru i Kukljici na Ugljanu.

U jednakoj konkurenciji sudjeluju svi odabrani radovi, koji su presjek stanja fotografije danas, rekla je članica žirija Dubravka Jakelić-Osrečki.

"Ne smijemo biti prestrogi. To su amaterske fotografije u koje redovito zalutaju i profesionalni fotografi. Iz nekih prošlih izložaba izrasla su neka poznata svjetska imena", rekao je predsjednik žirija Ivan Posavec.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački salon fotografija jedna je od najstarijih međunarodnih izložaba fotografija u svijetu, a prvi je održan 1910.

Najavljena je i izložba fotografija Marije Braut "Lica", koja će biti otvorena od 16. studenoga do 5. prosinca. Ta izložba u 99 lica Zagrepčana svjedoči o proteklih 35 godina grada Zagreba, a Marija Braut potvrđuje pripadnost krugu fotografa historiografa čija djela prelaze granice vlastita medija i nose sve oznake kulturoloških projekata, rekla je Dubravka Jakelić-Osrečki.

Izložba fotografija "Lica" otvara se na dan kad je hrvatsko-ugarski kralj Bela IV. 1242. Zlatnom bulom zagrebački Gradec uzdignuo do slobodnoga kraljevskog grada.

Marija Braut (1929., Celje), učenica i suradnica majstora fotografije Toše Dabca, održala je više od sto samostalnih te sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Godine 1972. nagrađena je Nagradom grada Zagreba. Živi i radi u Zagrebu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara