Sutra 90 godina od izbijanja Prvog svjetskog rata

PRIJE točno 90 godina, 28. srpnja 1914. godine, izbio je Prvi svjetski rat u kojem je sudjelovalo 35 zemalja i koji je prouzročio nestanak Austrougarskog, Ruskog i Otomanskog carstva te značajno prekrojio političku kartu Europe.

Prvi svjetski rat, koji je odnio 10 milijuna života uz 20 milijuna ranjenih i osakaćenih, počeo je austrougarskom objavom rata Srbiji točno mjesec dana nakon što je Gavrilo Princip, 28. lipnja 1914. u Sarajevo ubio nadvojvodu Franju Ferdinanda, nasljednika austrougarske krune.

U predstojećim danima međusobnim objavama rata Njemačka, Austro-Ugarska, Otomansko carstvo (centralne sile) i Bugarska suprotstavile su se Rusiji, Francuskoj i Velikoj Britaniji (Antanta), kojima se 1915. priključila Italija. Ulaskom u rat Japana i posebice Sjedinjenih Država 1917., sukob poprima svjetski karakter.

Iluzija kratkog i brzog rata raspršila se već u jesen 1914. nakon propasti prvih velikih ofenziva na zapadnoj i istočnoj bojišnici.

Rusija u kolovozu 1914. pokreće ofanzivu na istočnu Prusku i doživljava dva teška poraza, prvo u Tannenbergu, a potom u rujnu na Mazurskim jezerima, nakon čega se povlači na istok sve do 1917., godine kada je u zemlji buknula boljševička revolucija. Te godine, u Brest-Litovsku, Rusija potpisuje primirje i izlazi iz rata.

Bitkom na Marni (rujan 1914.) Francuska zaustavlja njemačko napredovanje prema zapadu čime započinje višegodišnji krvavi okršaj po rovovima tamošnjih bojišta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat se vodi na četiri bojišta: francuskom. ruskom, balkanskom i talijanskom. Italija se, naime, sredinom 1915. kad joj se učinilo da bi mogla zadovoljiti svoje težnje na Jadranu, okreće protiv austrougarskog saveznika i priključuje se drugoj strani.

Saveznici 1915. pokreću pomorsku i kopnenu ofenzivu na Dardanele, a Otomansko carstvo pretrpjelo je težak poraz. U bitkama je bilanca oko 110.000 mrtvih i 150.000 nestalih.

Godine 1916. u samo je dvije bitke izginulo gotovo dva milijuna ljudi, kod Verduna više od 700.000, a britansko-francuska ofenziva na rijeci Sommi odnijet će u 20 tjedana 1.200.000 života.

Godine 1918. saveznici, ojačani Sjedinjenim Državama, nakon druge bitke na Marni zauzimaju sjever Francuske. Slijedi pad Njemačke, dok Austrija, Turska i Bugarska također doživljavaju teške poraze. Rat je definitivno završen 11. studenoga 1918. njemačkom kapitulacijom potpisanom u vlaku u Compiegneu, čime je okončan sukob centralnih sila i sila Antante.

Mirovnim sporazumima izmijenjen je politički zemljovid Europe. Raskomadano je povijesno carstvo Habsburgovaca. Nastaju nove države: Čehoslovačka, Kraljevina SHS, kasnije Jugoslavija, Mađarska i Austrija. Njemačka je izgubila sedminu svoga teritorija i desetinu stanovništva. Poljska je uspostavljena od onih njezinih dijelova što su ih u 18. stoljeću sebi priključile Rusija, Pruska i Austrija. Turska je smanjena na Anadoliju i europski dio s Carigradom, a nekoliko godina kasnije postat će republikom. Nastale su tri baltičke države, Estonija, Litva i Latvija te SSSR.

Veterana Prvog svjetskog rata ostalo je vrlo malo, oko 20 u Francuskoj, Poljskoj i isto toliko u Velikoj Britaniji, a još manje u Njemačkoj. Svi su danas stogodišnjaci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara