Sutra Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

U spomen na brojne poginule hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine, u Vukovaru se 18. studenoga obilježava Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

Prigodni komemorativni program počet će u 10 sati ispred vukovarske Opće bolnice, a zatim će se sudionici obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, predvođeni pripadnicima 204. vukovarske brigade, u koloni sjećanja uputiti gradskim ulicama do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.

Podno spomen-obilježja na Memorijalnom groblju državna i druga izaslanstva položit će u 12,15 sati vijence i zapaliti svijeće, te na taj način odati počast gradu Vukovaru i njegovim stradalnicima.

U 12,30 sati misu zadušnicu za sve poginule u obrani Vukovara na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata predvodit će biskup dubrovački msgr. Želimir Puljić.

Procjenjuje se kako je u srpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine poginulo najmanje 1500 hrvatskih branitelja i civila. Nekoliko tisuća osoba je ranjeno, a u progonstvo je protjerano oko 22.000 građana Vukovara nesrpske nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kroz srpske koncentracijske logore, prema podacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, prošlo je oko 8000 zatočenika od kojih je živote u logorima izgubilo između 30 i 40 posto.

Prema podacima iz knjige "Suzama do istine", koju je 1999. godine izdala udruga "Vukovarske majke", broj mrtvih vojnika bivše "JNA" i paravojnih srpskih postrojba u bitci za Vukovar procjenjuje se na između 10.000 i 15.000. Uništeno je približno 500 neprijateljskih oklopnih vozila, a srušeno je između 25 i 30 zrakoplova.

Bitka za Vukovar počela je krajem kolovoza 1991., a višestruko nadmoćnijem neprijatelju vukovarski branitelji odupirali su se više od osamdeset dana, sve do 18. studenoga. Toga dana postrojbe bivše "JNA" i paravojne srpske postrojbe uspjele su slomiti obranu grada te su počele zauzimati pojedine vukovarske četvrti.

U znak sjećanja na stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, Hrvatski sabor donio je odluku o proglašenju 18. studenoga Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine.

(Hina) xždra ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara