Sutra istječe rok za podnošenje kandidatura

DO SUTRA, 3. studenoga, u ponoć u Državno izborno povjerenstvo moraju prispjeti kandidature za izbore zastupnika u Hrvatski sabor, raspisane za 23. studenoga.

Taj se rok odnosi i na prijedloge izbornih lista i kandidata poslane poštom.

DIP će zatim u roku od 48 sati, najkasnije do 5. studenoga u ponoć, prihvatiti i u svim dnevnim glasilima objaviti sve pravovaljano predložene liste za svaku izbornu jedinicu i kandidate za izbornu jedinicu u kojoj se biraju zastupnici nacionalnih manjina.

Do danas u 12 sati u DIP je pristiglo 25 kandidatura.

Izborna promidžba počinje s danom objave zbirnih lista izbornih jedinica i završava 24 sata prije dana održavanja izbora u petak, 21. studenoga, u ponoć kada počinje izborna šutnja.

Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta u nedjelju u 19 sati. Birališta će biti otvorena u nedjelju od 7 do 19 sati, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima i dan ranije.

DIP će prve neslužbene rezultate izbora objaviti dva do tri sata nakon zatvaranja birališta.

Hrvatski sabor mora se sastati na konstituirajućoj sjednici u roku od 20 dana od objave službenih rezultata izbora, a oni će, kako je najavio predsjednik DIP-a Ivica Crnić, biti proglašeni "kada proteknu žalbeni rokovi i kada u DIP pristigne izborni materijal i iz najudaljenijeg mjesta u svijetu".

Na izborima za Hrvatski sabor birači će razmjernim izbornim sustavom sa stranačkih ili neovisnih lista, na kojima je 14 kandidata i njihovih zamjenika, birati zastupnike. Pravo na raspodjelu zastupničkih mandata imat će stranke i neovisne liste koje prijeđu izborni prag od 5 posto.

Hrvatska je podijeljena na 10 izbornih jedinica u kojima glasuju birači s prebivalištem u zemlji, a u 11. izbornoj jedinici hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj.

Pripadnici nacionalnih manjina glasuju za osam zastupnika nacionalnih manjina u posebnoj 12. izbornoj jedinci koja obuhvaća cijelo područje Hrvatske.

Hrvatski sabor može imati najmanje 100, a najviše 160 zastupnika. Na izborima za Zastupnički dom u siječnju 2000. natjecalo se 35 stranaka, 15 koalicijskih i 20 nezavisnih lista. Tada su bile registrirane 83 političke stranke, a pred ove izbore registrirana je 91 politička stranka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara