Sutra izbori za predsjednika Srbije

UKUPNO 6.506.505 birača imat će u nedjelju pravo izaći na izbore u Srbiji i u trećem pokušaju možda izabrati novog republičkog predsjednika. 

Izborna šutnja počela je u petak a traje do nedjelje u 20 sati, kad će biti zatvorena sva biračka mjesta.

Ovo je treći put da u nešto više od godinu dana Srbija bira predsjednika. Nakon odlaska u Den Haag bivšeg predsjednika Srbije, haaškog optuženika Milana Milutinovića, predsjedničku dužnost privremeno je obavljala predsjednica Skupštine Srbije Nataša Mićić, koja je prve predsjedničke izbore raspisala za rujan 2002. godine.

U rujnu, a zatim i u prosincu 2002. godine, ti su izbori bili neuspješni jer u oba slučaja na birališta nije izašao dovoljan broj birača, s obzirom da zakon traži da u prvom krugu na izbore izađe više od 50 posto od ukupnog broja birača. Zakon je promijenjen nakon prvih neuspješnih izbora, pa je taj uvjet ukinut, ali samo za drugi krug izbora.

Za ove predsjedničke izbore kandidirali su se kandidat vladajuće koalicije DOS Dragoljub Mićunović, potpredsjednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić, predsjednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević, kandidat Socijalističke partije Srbije Dragan S. Tomić, te Radoslav Avlijaš iz Narodne stranke Otadžbina.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovogodišnja predizborna predsjednička kampanja umnogome se razlikovala od prijašnjih. Kandidati su putovali Srbijom, predstavljali se na lokalnim, privatnim i na državnoj televiziji, te tek na kraju kampanje završavali mitinzima ili "konvencijama".

Prema svim prognozama, favorit na nedjeljnim predsjedničkim izborima je kandidat vladajućeg DOS-a Dragoljub Mićunović, za njim slijedi radikal Tomislav Nikolić, dok ostala četvorica kandidata, prema svim provedenim anketama, nemaju više od nekoliko postotaka naklonjenih birača.

Svima je zajedničko da su u svojim kampanjama, obećavali parlamentarne izbore nakon što baš oni pobijede na predsjedničkima, ali upravo zadnjeg dana predsjedničke kampanje, na prijedlog vlade Srbije, vršiteljica dužnosti predsjednika Srbije Nataša Mićić raspustila je parlament i izvanredne parlamentarne izbore zakazala za 28. prosinca.

Istraživači javnog mišljenja proteklih su dana upozoravali na dvostruki mogući učinak raspisivanja parlamentarnih izbora prije nego što budu poznati rezultati predsjedničkih. Jedan dio birača, koji su iskazivali spremnost da u nedjelju izađu na izbore, odustat će, smatrajući da su parlamentarni izvjesni i blizu, dok će drugi dio birača - koji nisu bili sigurni hoće li uopće izići na izbore - ipak otići na birališta, jer će prevagnuti svijest o ozbiljnosti moguće situacije u kojoj Srbija neće imati ni parlament, niti stabilnu vladu, niti predsjednika.

Centar za slobodne izbore i demokraciju (CESID) u petak je priopćio da će se u nedjelju u 20 sati, po zatvaranju birališta u Srbiji, znati jesu li izbori uspjeli, odnosno je li na izbore izašao dovoljan broj birača, a oko 22 sata bi se već - ako je taj uvjet ispunjen - trebalo znati tko je novi predsjednik Srbije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara