Sutra izložba i monografija crteža i grafika hrvatske naive

IZLOŽBA i monografija crteža i grafika hrvatske naive bit će predstavljene javnosti sutra u Klovićevim dvorima o 50. obljetnici djelovanja Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti.

Projekt koji se sastoji od izložbe i monografije, kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, obuhvaća 115 radova devetorice umjetnika Ivana Generalića, Mirka Viriusa, Emerika Feješa, Matije Skurjenija, Ivana Rabuzina, Ivana Lackovića, Drage Juraka, Mije Kovačića i Drage Trumbetaša.

Izložba pokriva razdoblje od 70 godina, od početka 30-ih do danas i na njoj su zastupljeni crteži olovkom, tušem i perom, močilom i flomasterima te grafičke discipline sitotisak i bakropisi.

Monografija koja prati izložbu Vladimira Crnkovića predstavlja obrise kratke povijesti crteža i grafika hrvatske naive, a drugi dio analizira, interpretira i vrednuje neke od najkarakterističnih i najznačajnijih crteža svakog pojedinog umjetnika, istaknuo je autor monografije, najbolji poznavatelj hrvatske naivne umjetnosti Vladimir Crnković.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

O značenju projekta govorio je i recenzent monografije i nekadašnji ravnatelj Hrvatskog muzeja naivne umjetnosti Franjo Mrzljak te Michael Milkovich, povjesničar umjetnosti hrvatskog podrijetla koji je posljednjih 25 godina bio ravnatelj Muzeja lijepih umjetnosti u Saint Petersburgu na Floridi. Njegovom zaslugom vodeća djela hrvatske naivne umjetnosti predstavljena su na Floridi 1994.

U projekt izložbe uključeni su radovi iz mnogih privatnih kolekcija te iz grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Kabineta grafike HAZU-a, Muzeja suvremene umjetnosti Zagreba, Zbirke Biškupić, Zbirke Čičin-Šain, zbirki Josipa Generalića, Mije Kovačića, Lackovića, Rabuzina i drugih.

Hrvatski muzej naivne umjetnosti, prvi muzej te vrste u svijetu, osnovan je i otvoren 1952. pod nazivom "Seljačka umjetnička galerija". Godine 1956. mijenja ime u Galerija primitivne umjetnosti da bi od 1994. djelovao pod sadašnjim nazivom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara