Sutra javno otvaranje ponuda za potencijalnog strateškog partnera Ine

Ministar gospodarstva Ljubo Jurčić sutra će u Ministarstvu gospodarstva javno otvoriti ponude za potencijalnog strateškog partnera Ine.

Kako su do sada već više puta ponovili iz hrvatske Vlade, očekuje se da sva tri potencijalna strateška partnera - austrijski OMV, mađarski MOL i ruski Rosneft - podnesu dobre ponude. Sutra bi se, naime, moglo znati i koliko potencijalni partneri nude za kupnju 25 posto plus jedne dionice Ine.

Kako su izvijestili iz Ministarstva, ponude će biti otvorene u nazočnosti predstavnika Ine, Vladinih financijskih i pravnih savjetnika za privatizaciju Ine - Deutsche banke i PreicewaterhouseCoopersa, te potencijalnih strateških partnera.

Hrvatska je Vlada detaljnije raspravljala o procesu privatizacije Ine početkom studenoga, kada su tri potencijalna strateška partnera koja su obavila proces due dilligenca (dubinski pregled tvrtke) pozvana da podnesu svoje obvezujuće ponude.

Vlada je tada raspravljala i o nacrtima triju ugovora koji će biti ponuđeni potencijalnim partnerima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najvažniji od njih je dioničarski ugovor kojim se reguliraju i upravljačka prava nad kompanijom (opcije broja članova nadzornog odbora i broja članova uprave).

Dioničarski ugovor predviđa i obvezu zadržavanja dviju Ininih rafinerija (u Sisku i Rijeci), obvezu zadržavanja dobiti u kompaniji u iduće tri godine, socijalnu klauzulu, kao i odredbu po kojoj strateški partner bez suglasnosti Vlade u idućih deset godina ne bi mogao prodati svojih 25 posto plus jednu dionicu Ine.

Uz taj, potencijalnom partneru ponudit će se i ugovor o prodaji dionica koji bi definirao cijenu, mjesto i vrijeme plaćanja, te ugovor o suradnji Ine i strateškog partnera.

Kako se očekuje, proces prodaje 25 posto plus jedne dionice Ine strateškom partneru trebao bi završiti u prvom kvartalu ove godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara