Sutra obilježavanje Dana holokausta

DAN SJEĆANJA na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti sutra će se u Hrvatskoj obilježiti po prvi put, uz ino, stručnim seminarima te predavanjima o toj temi u Jasenovcu i u hrvatskim školama.

Hrvatska je kao članica Vijeća Europe preuzela obvezu uvođenja i obilježavanja Dana sjećanja na holokaust i sprječavanja zločina protiv čovječnosti, na temelju Deklaracije europskih ministara obrazovanja iz listopada 2002. i Preporuke Vijeća ministara o poučavanju povijesti u Europi u 21. stoljeću.

Program na koji se Hrvatska obvezala uključuje otvorenost za suradnju u organizaciji seminara, prilagodbu udžbenika iz povijesti europskim standardima, međunarodnu suradnju sa spomenpodručjima i muzejima povezanim s razdobljem holokausta, određivanje nove uloge Spomen područja Jasenovac i drugih spomenpodručja u Hrvatskoj.

Dan sjećanja na holokaust, 27. siječnja, na Dan oslobođenja logora Auschwitz, u školama će se obilježiti kroz predavanja, projekte, posjete Jasenovcu ili Židovskoj općini, s ciljem da se učenike potakne na promišljanje o posljedicama holokausta i njegova utjecaja na budućnost.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u suradnji s Vijećem Europe i Zavodom za školstvo priredit će u Zagrebu stručni seminar o Danu sjećanja na holokaust, a dan kasnije na njega se nadovezuje seminar "Učenje povijesti 20. stoljeća".

Na početku seminara održat će se svečanost proglašenja Pravednika među narodima, što je visoko priznanje države Izrael osobama koje su tijekom holokausta izložile vlastiti život spašavajući Židove.

Pravednicima među narodima bit će proglašeni Ana Jakić, Joza Jagodić, Olga Neumann, Vera Oberiter, Ludvik Valentinčić i Dane Vuković. U svijetu je Pravednikom među narodima proglašeno 19.000 ljudi, među kojima oko 90 iz Hrvatske.

Gradski ured za kulturu i Zagrebačko kazalište mladih zajednički će obilježiti Dan sjećanja na holokaust. Govorit će Slavko Goldstein i ravnatelj ZeKaeM-a Slobodan Šnajder, čitat će se lirika Ilije Jakovljevića te prikazati jedna scena iz Šnajderove drame "Peto evanđelje", koja će biti praizvedena 2. travnja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara