Sutra počinje Festival novog kazališta Eurokaz

Međunarodni festival novog kazališta Eurokaz počinje sutra u Zagrebu predstavom "Tragedija endogonidia" talijanske kazališne družine Societas Raffaello Sanzio u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Na Eurokazu će nastupiti kazališta i glumačke družine iz Italije, Japana, Španjolske, Njemačke, Francuske, SAD-a i Slovenije.

Ovaj festival, prema riječima njegove direktorice Gordane Vnuk, nije žanrovski ograničen, nego su na njemu zastupljeni kazalište, ples, performans i ostale srodne umjetnosti. Programski koncept naglašava inovaciju i impulse koji mijenjaju perceptivne običaje na koje je publika navikla i koji sudjeluju u stvaranju novih kazališnih jezika.

Eurokaz je često posvećen određenim temama koje se bave važnim teatarskim fenomenima kao što su ikonoklastičko kazalište, body art, nova dramaturgija, novi cirkus i druge pojave vezane uz teatarska događanja.

Organizatori očekuju da će na ovom Eurokazu zanimanje izazvati novo talijansko kazalište, suvremeni ples Afrike, Latinske Amerike ili Japana, tradicionalno kazalište Azije. Na Eurokazu će se predstaviti i nova generacija francuskih redatelja, a publika će vidjeti kako izgledaju predstave tzv. tehnološki teatar Zapadne Američke obale.

Program Eurokaza i ove će godine biti popraćen diskusijama, okruglim stolovima, filmskim i video projekcijama, radionicama, koncertima i izložbama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz međunarodni program, Eurokaz redovito prati i hrvatsku alternativnu scenu.

Prvi Eurokaz održan je u Zagrebu 1987. kao dio kulturnog programa Univerzijade, a nakon te godine festival postaje redovita godišnja manifestacija. Na njemu je do sada nastupilo više od 300 kazališta iz cijeloga svijeta i smatra se najznačajnijim kazališnim događajem u ovom dijelu Europe.

Eurokaz financiraju Gradski ured za kulturu Zagreba i Ministarstvo kulture.(Hina) xat yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara