sutra počinje upisivanje poljoprivrednika u upisnik

Upisivanje poljoprivrednika u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava započet će sutra i trajat će do kraja siječnja iduće godine, a obvezu upisa imaju svi oni koji namjeravaju tražiti državne poticaje i prodavati svoje proizvode na tržištu. L

Prema Zakonu o poljoprivredi, obvezu upisa u upisnik imaju obiteljska ili seljačka poljoprivredna gospodarstva te trgovačka društva, obrtnici i zadruge koji prodaju svoje proizvode na tržištu, ostvaruju neki od oblika državne potpore i oni koji su registrirani u postojećim evidencijama Ministarstva poljoprivrede i šumarstva.

Upis u upisnik obavljat će se svake godine u razdoblju od 1. prosinca do kraja siječnja, a poljoprivredna gospodarstva koja se ne upišu ove godine moći će se upisati sljedeće, ali u 2003. godini neće moći podnositi zahtjev za državnu potporu. Upis će se obavljati u uredima državne uprave pojedinih županija te u upravi grada Zagreba.

Prije upisa potrebno je ispuniti zahtjev za upisnik te priložiti ispunjenu i ovjerenu izjavu o odabiru nositelja gospodarstva. Također, potrebno je dostaviti posjedovne listove za zemljište koje je u vlasništvu nositelja gospodarstva ili ostalih članova, odnosno preslik ugovora o zakupu zemljišta ili koncesiji. Ukoliko je gospodarstvo uključeno u sustav PDV-a potrebno je dostaviti i potvrdu obveznika PDV-a te preslik kartice žiro ili tekućeg računa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahtjev za upis u upisnik za seljačka ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva podnosi nositelj gospodarstva kojeg su dogovorno odredili članovi gospodarstva, dok za trgovačka društva, zadruge i obrt, zahtjev podnosi odgovorna osoba.

Upisnik je nacionalni program koji bi se trebao provoditi svake godine i kojim bi se stvorila baza podataka o poljoprivrednim gospodarstvima u Hrvatskoj na osnovu koje će se lakše moći utvrditi ciljane skupine za dobivanje državnih potpora. To je, kako je nedavno kazao ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić, ujedno i svojevrstan ´kontroling´ onoga što se događa u poljoprivredi. Naime, novim će se Upisnikom izbjeći mnoge dosadašnje netočne procjene o poljoprivrednom zemljištu i stočnom fondu u Hrvatskoj.

Upisnik je osnova za poljoprivrednu reformu, predstavljat će jedinstvenu bazu podataka o poljoprivrednim gospodarstvima, a upis u upisnik pretpostavka je za ostvarivanje poticaja i prodaju poljoprivrednih proizvoda na tržištu. Također, značajan je i radi suzbijanja ´sive ekonomije´ u poljoprivredi.

Upisnik će dati stvarnu sliku stanja Hrvatske poljoprivrede, odnosno, konačno će se saznati koliko se obiteljskih gospodarstva, tvrtki ili zadruga bavi poljoprivredom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara