Sutra počinju 14. krležini dani u Osijeku

PREDSTAVOM "Teštamenat" Pere Budaka u nedjelju, 7. prosinca, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku počinju 14. Krležini dani koji će trajati tri dana.

Kazališno-teatrološka priredba Krležini dani začeta je 1987., kad je u Osijeku postavljen monumentalan spomenik Miroslavu Krleži, rad zagrebačke kiparice Marije Ujević.

Krležini dani, koji uključuju međusobno povezanu kazališnu smotru i znanstveno savjetovanje o hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, ostvaruje se tek 1990., rekao je u razgovoru za Hinu Stanislav Marijanović s osječkoga Pedagoškog fakulteta, jedan od poticatelja osnutka Krležinih dana i član Organizacijskog odbora svih ovih godina.

Za Osijek, Hrvatsku pa i Europu Krležini dani oslikavaju ne samo Krležino književno djelo nego i domet kazališnog izričaja, dodao je. Podsjetio je kako je do sada objavljeno 311 znanstveno-teorijskih prikaza i priopćenja o Krležinu stvaralaštvu i teatrologiji te da je održano 49 kazališnih predstava. Sudjelovala su sva hrvatska kazališta, a najveći broj predstava izveli su članovi osječkoga HNK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Intendant toga kazališta Željko Čagalj izjavio je kako se 7. prosinca, kad predstavom "Teštamenat" počinju Krležini dani, obilježava i još jedan važan jubilej - 7. prosinca 1907. počeo je rad HNK u Osijeku. Sama zgrada HNK ima duži jubilej, 137 godina i starija je od zgrade zagrebačkog HNK čak 29 godina.

Veza Osijeka i Krleže doista je posebna, kao i Krležina stvaralaštva i osječkog HNK koji je izveo velik broj njegovih dramskih djela, kazao je Čagalj. Osobito nam je drago što će na Krležine dane doći i Pero Budak, autor "Teštamenta", dometnuo je.

Podsjetio je kako je zgrada osječkog HNK u ratu teško stradala, najviše 16. studenoga 1991. kad je pogođena s dvije zapaljive granate, nakon čega je teško oštećena u velikom požaru. Kazalište je obnovljeno i 27. prosinca 1994. svečano ga je otvorio tadašnji predsjednik Franjo Tuđman, podsjetio je.

Na Krležinim danima među ostalim će biti predstavljena "Hrestomatija novije hrvatske drame" Borisa Senkera. Jasna Melvinger govorit će o "Krležinim inojezičnim citatima u dramskom ciklusu Glembajevi", a Danijela Bačić-Karković o "Egzistencijalističkoj filozofiji u hrvatskoj dramskoj i radio-dramskoj književnosti".

Pokrovitelj Krležinih dana su Ministarstvo kulture, Osječko-baranjska županija, grad Osijek, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te osječko Sveučilište "J.J. Strossmayera".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara