Sutra počinju mirovni pregovori u Afganistanu, talibani žele dobre odnose

Sutra počinju mirovni pregovori u Afganistanu, talibani žele dobre odnose

Foto: Hina

AFGANISTAN, Pakistan, Kina i SAD počet će pregovore kojima je svrha oživjeti mirovni proces u Afganistanu i završiti četrnaestgodišnje krvoproliće u borbi s talibanskim pobunjenicima.

Viši dužnosnici četiriju zemalja u ponedjeljak će se sastati u Islamabadu, objavilo je pakistansko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju a nadaju se da će to biti prvi korak prema nastavku prekinutih  pregovora.

Ne očekuje se da talibani prisustvuju razgovorima.

Islamistički militanti pojačali su nasilnu kampanju prošle godine kako bi se svrgnula vlast u Kabulu, protiv koje se bore nakon što je većina stranih snaga napustila Afganistan krajem 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samoubilački napadi u glavnome gradu i veliki teritorijalni gubici u južnoj pokrajini Helmand naglašavaju koliko se zemlja udaljila od mira.

Talibani žele dobre odnose s ostalim zemljama

Prijašnji krhki mirovni proces prošle je godine zaustavljen nakon što su talibani objavili da je njihov osnivač mula Omar već dvije godine mrtav, što je izazvalo sukobe među militantima i međufrakcijske borbe.

Talibani su ovaj tjedan u izjavi rekli da žele održavati dobre odnose s ostalim zemljama čak i ako vode rat  protiv kako kažu "američke okupacije", no nisu spominjali mirovne pregovore.

"Želimo imati dobre odnose sa svim zemljama i dalje ih razvijati. Bilo bi bolje imati međusobne izravne kontakte i izmjenjivati stajališta o ciljevima i vrijednostima", istaknuli su talibani u izjavi objavljenoj na internetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara