Sutra posljednji ispraćaj i pokop generala Bobetka

Sutra posljednji ispraćaj i pokop generala Bobetka

POSLJEDNJI ispraćaj umirovljenog stožernog generala Janka Bobetka bit će u petak, 2. svibnja, sa zagrebačkog groblja Mirogoj u 10 sati, a istoga dana u 16 sati bit će pokopan u obiteljsku grobnicu na sisačkom groblju.

Pokop generala Bobetka organiziraju članovi njegove obitelji, stranke HDZ-a, prijatelji i suborci, a bit će ispraćen i pokopan uz najviše vojne počasti koje će osigurati MORH i Glavni stožer Oružanih snaga RH. Među organizatorima je i Ljubo česić Rojs. Iako je Bobetko u svojoj oporuci naznačio da političari ne smiju govoriti na pogrebu, navodno će Ivo Sanader biti jedan od govornika.

Vjerski obred vodit će vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac koji je generala Bobetka posjećivao za vrijeme njegove bolesti. Uz biskupa Jezerinca obred će voditi i sisački dekan Alojzije Petranović i velikogorički svećenik.

Jedna od posljednjih želja generala Bobetka, po svjedočenju njegovih prijatelja, bila je da mu na posljednjem ispraćaju bude njegov ratni suborac general Mirko Norac, i da se prigodnim riječima od njega oproste također njegovi ratni sudruzi generali Ivan Basarac i Ivan Korade, te prijatelj iz rodnog Crnca Antun Živković. Također je zaželio da Dražen Žanko otpjeva pjesmu "Od stoljeća sedmog", a Miroslav Škoro "Matu".

Posmrtni ostaci generala Bobetka prije pokopa bit će izloženi u rodnom Crncu, a nakon toga u mrtvačnici na središnjem sisačkom groblju gdje će biti i pokopan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodno, na posljednjem ispraćaju u kapelici na zagrebačkom Mirogoju počasnu stražu uz generalov odar od 9,50 do 10 sati držat će djelatni generali zapovjednici grana i rodova HV-a, a zatim i šest umirovljenih generala.

Nakon vojnih počasti i vjerskog obreda, koji će s početkom u 10 sati predvoditi ordinarij mons. Jezerinac, posmrtni ostaci generala Bobetka bit će ispraćeni prema rodnom Crncu.

Stožerni general u mirovini Janko Bobetko bit će pokopan uz najviše vojne počasti predviđene za najviše časnike Oružanih snaga koje uključuju, među ostalim, prijevoz lijesa na lafetu, postroj počasne postrojbe, ispaljivanje počasne paljbe koju će osigurati satnija 2. gardijske brigade OS RH, počasnu stražu i izlaganje vojnih odličja. Na obredu ukopa sudjelovat će vojni orkestar HV-a. Misa zadušnica za pokojnog generala Janka Bobetka služit će se u crkvi sv. Mihovila u Crncu u 18 sati u petak.

Stožerni general Janko Bobetko umro je u svome domu 29. travnja 2003. uslijed zatajenja cirkulacijskog i respiratornog sustava. General Bobetko je nakon liječenja u svome domu i pogoršanja zdravstvenog stanja prebačen 14. studenoga prošle godine na liječenje u Zavod za bolesti srca i krvnih žila Kliničke bolnice Dubrava. Na vlastiti i zahtjev obitelji pušten je iz bolnice kući kako bi uskrsne blagdane proveo u obiteljskom krugu. Nakon Uskrsa Bobetko se 21. travnja navečer vratio u KB Dubrava pogoršanog zdravstvenog stanja, ali je opet na vlastiti zahtjev i traženje njegove obitelji, unatoč savjetu liječničkog konzilija, 23. travnja napustio bolnicu, vratio se svojoj kući gdje je i umro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara