sutra predstavljanje monografije "Vaništa", Zdenka Tonkovića

U jubilarnoj osamdesetoj godini života Josipa Vanište sutra će u Zagrebu biti predstavljena monografija o tom hrvatskom slikaru, kojega je još Krleža nazvao "virtuozom najširih raspona".

Na predstavljanju monografije Vaništa (206 str.), koju je u ljeto objavio zagrebački izdavač Kratis, osim autora i urednika Zdenka Tonkovića, govorit će akademik Tonko Maroević, Marko Grčić te izdavač Nikola Krajačić.

U monografskom tekstu "Josip Vaništa, u šest stavaka", Tonković napominje kako u Vaništinu "bezglasnom slikarstvu bruji autentična komorna glazba kvalitetno novoga odnosa prema svijetu i slikarstvu".

"Vaniština je umjetnost ona zrelih kultura, slikarstvo odlazaka, slutnji, čežnji, evazija, praznih ulica i krajolika, umornog i klonulog čovjeka, mrtve prirode svedene do samih elementarnih sadržaja", napominje Tonković, dodajući kako je ipak ta pasatistička umjetnost "aktivna i ozarena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zdenko Tonković, povjesničar umjetnosti, objavio je dosad tri monografije o Vaništi - "Vaništa: Crteži" (1979.), "Vaništa" (1983.) i "Vaništa" (1993.).

U monografiju je uvršteno stotinjak reprodukcija, među kojima vrlo upečatljivi Vaništini crteži ljudskih lica, popis samostalnih izložaba, od prve s Miljenkom Stančićem 1952. u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt do posljednje 2003. u zagrebačkoj Galeriji Forum, Vaništine publikacije i knjige, nagrade, popis monografija i filmova o slikaru te reprodukcija, kao i izbor iz bibliografije te ocjene i recenzije.

Josip Vaništa (Karlovac, 1924.) bio je član grupe Gorgona, koja je priređivala izložbe i izdavala istoimeni časopis od 1961. do 1966., zalažući se za nekonvencionalne oblike likovnoga izričaja.

(Hina) xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara