Sutra se konstituira peti saziv Hrvatskoga sabora

Sutra se konstituira peti saziv Hrvatskoga sabora
KONSTITUIRAJUĆA sjednica novog, petog saziva Hrvatskog sabora održat će se u ponedjeljak, mjesec dana nakon pobjede HDZa na parlamentarnim izborima.

Najviše zakonodavno tijelo na prvo je zasjedanje temeljem ustavnih ovlasti sazvao Predsjednik Republike. Sabor se konstituira izborom svog predsjednika uz uvjet da sjednici nazoči većina zastupnika, u ovom slučaju njih 77.

HDZ, čiji je predsjednik Ivo Sanader dobio mandat da sastavi novu vladu, osvojio je na izborima održanima 23. studenoga najviše zastupničkih mjesta - 66, od ukupno 152 koliko ih ima Sabor.

Druga po snazi parlamentarna stranka je SDP koji s partnerima - Librom, LS-om i IDS-om ima 43 zastupnika, HNS s PGS-om i SBHS-om ima 11 zastupnika, HSS devet, HSP osam, HSLS-DC i HSU imaju po tri, HDSS jednog, a nacionalne manjine osam zastupnika.

Sasvim je izvjesno da će novi predsjednik Sabora biti Vladimir Šeks, HDZ-ov zastupnik koji je odradio sva četiri saborska mandata, glavni pravni stručnjak te stranke u parlamentu.

Sabor sutra može, no i ne mora, izabrati pet potpredsjednika. Iako bi po saborskom Poslovniku njih troje trebalo birati na prijedlog parlamentarne većine, a dvoje na prijedlog manjine, izborni pobjednik - HDZ, pristao je na zahtjev parlamentarne oporbe da oporba dobije tri potpredsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sabor sutra treba odrediti sastave četiriju odbora bitnih za konstituirajuću i 2. izvanrednu sjednicu - Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), te odbore za izbor i imenovanja, za Ustav i Poslovnik te za zakonodavstvo.

MIP će Sabor izvijestiti o provedenim parlamentarnim izborima te o imenima izabranih i zastupnika koji svoje mandate stavljaju u mirovanje odnosno trebaju zamjenike, jer im nove dužnosti, npr. u izvršnoj vlasti, nisu spojive s dužnošću zastupnika.

Novi će zastupnici, potom prisegnuti da će dužnost zastupnika obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona, zauzimati se za svekoliki napredak države.

Na prvoj sjednici Sabora očekuje se 200-tinjak uzvanika. Svoje mjesto na saborskoj galeriji proteklih je dana želio osigurati velik broj građana i udruga, no zbog velikog broja uzvanika, ovoga im se puta nije moglo udovoljiti.

Očekuje se da će za sutra popodne te za 23. prosinca, biti sazvana 2. izvanredna sjednica Sabora na kojoj će Ivo Sanader, mandatar za sastav nove vlade, predstaviti program i sastav svoje vlade te zatražiti od Sabora glasovanje o povjerenju.

(Hina) um/tr sšh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara