Sutra se predstavlja "Ampelografski atlas" Miroševića i Turkovića

Ampelografski atlas Nikole Miroševića i Zdenka Turkovića, jedinstveno znanstveno djelo u hrvatskoj i svjetskoj literaturi, u kojem je opisano 150 sorta vinove loze, popraćenih akvarelima i crtežima, sutra će u Zagrebu predstaviti Petar Cindrić, Edi Maletić, Nikola Mirošević i Franjo Maletić, nakladnik. L

U povodu toga Franjo Maletić je izjavio kako se takva knjiga u nas pojavljuje nakon pedeset godina. Prvi ampelografski atlas, koji se u sklopu najnovijega donosi u pretisku, objavio je Zdenko Turković (1892.-1968.) prije pedeset godina.

Ampelografski atlas (375 str.), koji su zajednički objavili Golden marketing i Tehnička knjiga, tvore četiri cjeline. Prve tri potpisuje dugogodišnji predstojnik Zavaoda za vinogradarstvo i vinarstvo zagrebačkoga Agronomskoga fakulteta Nikola Mirošević (1943.) - uvod, osnove ampelografije i podloge za vinovu lozu, a četvrtu cjelinu - ampelografski opisi sorata Nikola Mirošević, prvi dio, i Greta i Zdenko Turković, drugi dio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U Ampelografskom atlasu obuhvaćene su sve svjetske i autohtone hrvatske sorte loza - Turković ih je opisao 60, a Mirošević 90.

Posebnost Ampelografskoga atlasa su ilustracije Grete Turković (1896.-1978.), te A. Kreyder, J. Troncy i Ivane Gagić.

Golden marketing sljedeće godine kani objaviti još dvije važne knjige Nikole Miroševića Vinogradarstvo i rasadničarstvo te Vinogradarski atlas Hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara