sutra se predstavlja uznički dnevnik Marka Veselice

Nakladni zavod Matice hrvatske sutra će predstaviti uznički dnevnik Marka Veselice "Moja hrvatska sudbina", autorovo autentično svjedočenje o dugogodišnjem tamnovanju hrvatskog Mendele. L

U Kongresnoj dvorani zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta o knjizi će, kako je najavljeno, govoriti akademici Vlatko Pavletić i Alica Wertheimer-Baletić, Ljubomir Antić, Đuro Perica, direktor Nakladnog zavoda Niko Vidović i autor.

U Veseličinu uzničkom dnevniku obrađeni su autentični događaji koje je bilježio u trima zatvorima - KPD "Stara Gradiška", KPD "Lepoglava" i lepoglavskom "Zdravstvenom stacionaru", u kojem je napisao najveći dio uzničkih uspomena - ključni sudionici koji su ga tamo smjestili te glavni procesi u Hrvatskoj, Europi i svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon Karađorđeva, t.j. sloma Hrvatskog proljeća, na montiranom političkom procesu u Zagrebu kao prvooptuženi Marko Veselica bio je osuđen na kaznu strogoga zatvora od sedam godina, a nakon interviewa "Der Spiegelu" pod naslovom "Hrvatsko pitanje kao smrtonosna bolest Jugoslavije" dobio je strahovitu kaznu zatvora od 11 godina.

"Ova je knjiga jedinstvena u nizu tzv. uzničkih uspomena", piše u predgovoru knjizi akademik Pavletić, objašnjavajući kako Veselica piše "u paklu jugoslavenskih zatvora o svemu što se zbiva u njemu i oko njega".

"Iz uzavrelog kotla mučenja i mržnje iznio je čvrsto uvjerenje da 'naša pobuna mora biti stvaralačka, a ne ubilačka'", napominje Pavletić, zaključivši da je Marko Veselica "neprijeporna legenda naše novije povijesti obilježena borbom za hrvatske interese i za slobodnu, suverenu državu Hrvatsku".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara