Sutra se proslavlja Svjetski dan zaštite životinja

SVJETSKI dan zaštite životinja proslavlja se u subotu u Hrvatskoj i u svijetu.

Po biološkoj raznolikosti Hrvatska je među prvim europskim zemljama i po podatcima u njoj živi 24.087 vrsta životinja, a pretpostavlja se da je taj broj mnogo veći.

U svijetu je poznato 1,770.000 životinjskih vrsta, a pretpostavlja se da ih je gotovo stotinu puta više.

Svaki dan izumire gotovo sto životinjskih vrsta, a u svijetu su najugroženije morske kornjače, kitovi, gorile, pande, slonovi, tigrovi... Životinje uglavnom ugrožava čovjek, bilo da ih lovi ili iskorištava, onečišćuje tlo, atmosferu i vodu, te uništava njihova staništa i unosi strane vrste.

Ove godine Ministarstvo zaštite okoliša Dan životinja obilježava otvorenjem Centra za spašavanje zaštićenih vrsta životinja, koji će svečano otvoriti ministar Ivo Banac u Kraju Gornjem kod Dubravice sjeverno od Zaprešića.

Radi provedbe dijela Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih biljaka i životinja - CITES, Ministarstvo je sa zagrebačkom Udrugom za zaštitu divljih životinja AWAP sklopilo ugovor kojim se ta udruga, uz novčanu pomoć Ministarstva obvezuje da će smjestiti zaplijenjene i privremeno prihvatiti ozlijeđene zaštićene divlje životinjske vrste nađene u prirodi, koje se nakon oporavka vraćaju u prirodu.

AWAP je osigurao smještaj i veterinarsku skrb za držanje zaštićenih životinja iz skupine gmazova (Reptilia), vodozemaca (Amphibia), ptica (Aves) i malih sisavaca (Mammalia). Centar će u budućnosti poslužiti i za osiguranje uvjeta za projekte reintrodukcije radi održanja vrlo ugroženih ptičjih vrsta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konvencijom CITES uređena je međunarodna trgovina ugroženim divljim vrstama životinja i biljaka kako bi se spriječila ilegalna trgovina vrstama kojima se zbog vrijednosti svaki dan trguje. Rijetke vrste životinja i biljaka druge su po opsegu na popisu ilegalne trgovine, odmah iza droge. Procjenjuje se da ilegalna trgovina rijetkim životinjama i biljkama vrijedi oko 20 milijardi dolara na godinu.

U Ministarstvu navode da je osim spomenuta centra dugogodišnja ista namjena i Eko centra "Beli" na otoku Cresu za spašavanje sova i ptica grabljivica te Sokolarskog centra u Šibeniku za ptice grabljivice.

Tijekom izradbe Nacionalne strategije biološke i krajobrazne raznolikosti (NSAP-a) prikupljen je velik broj novih podataka na temelju kojih je počela revizija popisa zaštićenih vrsta te su pripremljene "crvene liste" za ptice, ribe, podzemnu faunu, leptire, vodozemce i gmazove.

Zakonska zaštita životinjskih vrsta u Hrvatskoj temelji se na Zakonu o zaštiti prirode.

Na međunarodnoj razini počelo je prevladavati načelo vrlo opsežne zaštite vrsta.

Danas je u Hrvatskoj zaštićena velika većina zavičajnih sisavaca, kao što su vuk i dvije vrste domaćih dupina, kao i sve vrste dupina i kitova koji se zateknu u Jadranu.

Od ptica su zaštićene sve hrvatske gnjezdarice kao i sve ostale europske vrste, osim lovnih, te velikog vranca na ribnjacima i čvorka na poljoprivrednim površinama. Zaštićeni su svi domaći gmazovi osim poskoka i riđovke, a od vodozemaca sve vrste, osim triju vrsta zelene žabe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara