Sutra skupština Nuklearne elektrane Krško

U NUKLEARNOJ elektrani Krško sutra će se održati prva skupština novog društva, NE Krško d.o.o., na kojoj će, u skladu s međudržavnim ugovorom Hrvatske i Slovenije, biti imenovana nova Uprava i Nadzorni odbor.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) tako se, nakon što se početkom ovog mjeseca vratila u suvlasništvo, ponovno vraća i u upravljanje nuklearkom, a prema najavama trebala bi od 19. travnja početi i preuzimati struju iz Krškog.

HEP je struju iz nuklearke prestao preuzimati koncem srpnja 1998. kada je slovenska Vlada uredbom preoblikovala nuklearku u javno poduzeće.

Prema međudržavnom i društvenom ugovoru suvlasnici nuklearke su slovenski ELES GEN i HEP. Ugovorima je utvrđeno i da će Uprava i Nadzorni odbor nuklearke biti sastavljeni na paritetnoj osnovi.

Predsjednik Uprave novog društva bit će predstavnik slovenskog vlasnika, dok će njegov zamjenik biti predstavnik hrvatskog vlasnika.

Predsjednik pak Nadzornog odbora bit će predstavnik hrvatskog, a njegov zamjenik slovenskog vlasnika. Nadzorni odbor, inače, ima ukupno šest članova, od kojih svaki suvlasnik daje po tri člana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastav Uprave i Nadzornog odbora nuklearke okvirno je već dogovoren na sastancima hrvatskog ministra gospodarstva Ljube Jurčića i slovenskog ministra okoliša, prostora i energije Janeza Kopača.

Njihova imena znat će se sutra, a prema današnjim najavama slovenskih medija na čelu Uprave ostao bi sadašnji direktor nuklearke Stane Rožman.

Uz imenovanja Uprave i Nadzornog odbora, Skupština bi trebala utvrditi i popis arbitara za poslovno-tehničku arbitražu.

Kako je priopćeno nakon jučerašnjeg sastanka ministara Jurčića i Kopača, isporuka struje HEP-u započet će najkasnije 19. travnja.

O hrvatskom zahtjevu za naknadu štete za neisporučenu električnu energiju od 1. srpnja prošle godine do dana ponovnog preuzimanja još će se razgovarati i to bi pitanje, prema najavama, trebalo biti riješeno do svibnja.

Međudržavni ugovor o nuklearci potpisan je 19. prosinca 2001., Hrvatski sabor ratificirao ga je 3. srpnja 2002., a slovenski parlament 25. veljače 2003. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara