SUTRA U KRŠKOM SLOVENSKI SASTANAK O NUKLEARCI

Slovenski ministar za okoliš i prostor Janez Kopač u utorak će u Krškom s predstavnicima lokalnih vlasti i parlamentarne oporbe ponovo razgovarati o dilemama koje se u Sloveniji pojavljuju u vezi s ratifikacijom međudržavnog sporazuma s Hrvatskom o nuklearci Krško.

Sličan sastanak lokalnih vlasti, ministra Kopača i premijera Antona Ropa u Krškom na istu temu održan je i početkom prošlog tjedna, ali nije donio rezultate.

Prema najavama, sutrašnji sastanak bi trebao poslužiti za konačno usklađivanje stajališta prije nego što se pitanje nuklearke, odnosno ratifikacije sporazuma, nađe na sjednici vlade i u parlamentarnoj proceduri.

Namjera Kopača, koji zagovara službena stajališta vlade, jest uvjeriti lokalne vlasti da je ratifikacija sporazuma ipak najbolji način da se riješe financijska pitanja vezana uz nuklearku i da je otkup hrvatskog udjela u Krškom moguće urediti i nakon toga, dok načelnik općine Krško Franci Bogović drži da je moguć i referendum na kojemu bi Slovenci odbili spomenuti sporazum.

Kako je u nedjelju u razgovoru za slovensku televiziju izjavio predsjednik Janez Drnovšek, ratifikacija sporazuma je normalan izlaz iz sadašnje situacije, ali i preduvjet za pristup eventualnom otkupu hrvatskog dijela jer su Slovenija i Hrvatska u nuklearci suvlasnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara