Sutra u Parizu summit o približavanju zapadnog Balkana Europskoj uniji

Sutra u Parizu summit o približavanju zapadnog Balkana Europskoj uniji

Foto: FAH

ČELNICI šest zemalja Europske unije i šest zemalja zapadnog Balkana okupit će se u ponedjeljak u Parizu na 3. summitu Berlinskog procesa, koji je pokrenut prije dvije godine kako bi se zemlje jugoistočne Europe kroz regionalnu suradnju na konkretnim projektima približile Europskoj uniji.

Summit u Parizu nastavak  je procesa koji je počeo sastankom 28. kolovoza 2014. u Berlinu, a godinu dana poslije, 27. kolovoza 2015. summit je održan u Beču. U okviru tog procesa predviđeno je održavanje pet takvih summita do 2018. godine.

Berlinski proces nastavak je procesa Brdo-Brijuni, koji su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija.
U Parizu će se okupiti izaslanstva 12 zemalja, šest iz zemalja EU-a (Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Francuske, Italije i Austrije) i šest iz zemalja zapadnog Balkana ((Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Kosovo, Crna Gora i Srbija).

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će premijer tehničke vlade Tihomir Orešković, a u njemu su još ministar vanjskih poslova Miro Kovač i ministar gospodarstva Tomislav Panenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sastanku će se razgovarati o dosad ostvarenom napretku u dva područja: povezivanju prometne i energetske infrastrukture na zapadnom Balkanu kako bi se potaknula ekonomska suradnja, te u inicijativama za mlade kako bi se povećala njihova mobilnost unutar regije i EU-a s ciljem da im se poboljšaju izgledi za zapošljavanje i osnaži njihova uloga kao čimbenika približavanja njihovih zemalja Eurposkoj uniji.

Tijekom sastanka, šest zemalja zapadnog Balkana potpisat  će Ugovor o osnivanju Regionalnog ureda za suradnju mladih (RYCO). Taj Ured imat će sjedište u Tirani, polovicu njegova proračuna financirat će šest zemalja potpisnica, a drugu polovicu međunarodne financijske institucije te Europska komisija.

Inicijativa je pokrenuta na ideju premijera Srbije i Albanije na summitu u Berlinu 2014., a godinu dana poslije u Beču je pao dogovor o stvaranju togaureda.
Suradnja mladih na Balkanu zamišljena je po uzoru na Francusko-njemački ured za suradnju mladih (OFAJ), koji je formiran 1963. kako bi se promicalo pomirenje kroz suradnju mladih te po uzoru na Erasmus, program razmjene studenata u Europskoj uniji.

Na summitu će se razgovarati o europskoj perspektivi zemalja jugoistočne Europe te izazovima koji stoje pred tim zemljama i pred EU-om u kontekstu izbjegličke krize, borbe protiv terorizma i radikalizacije.

Paralelno sa summitom održat će se zasebni sastanci ministara vanjskih poslova i gospodarstva zemalja sudionica. Ministri gospodarstva sudjelovat će na ekonomskom forumu na kojem će im se pridružiti ljudi iz poslovnog svijeta kako bi razgovarali o investicijskim mogućnostima i poslovnoj klimi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara