suzbijanje najtežih boli ne financira se iz obaveznog zdravstvenog osiguranja

Neki kirurški zahvati za suzbijanje najtežih boli ne financiraju se iz obveznog zdravstvenog osiguranja, pa pacijenti često ostaju bez adekvatne terapije, upozoravaju u Centru za bol Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb.

U krajnjim slučajevima neurokirurzi kirurškim zahvatima presijecaju živčane putove za prijenos osjeta boli i tako pomažu pacijentima, a u novije vrijeme ugrađuju morfijske pumpice i elektrode u moždinu kralježnice.

Takva terapija puno stoji, a ne financira se iz obveznog zdravstvenog osiguranja, pa pacijenti ostaju bez nje osim ako je sami ne plate, ističe neurokirurg KBC-a Zagreb Darko Chudy.

Primjerice, morfijske pumpice koje se ugrađuju u moždinu kralježnice stoje od 3.000 do 5.000 eura, a elektrode koje se ugrađuju u moždinu ili mozak te imobiliziraju živčane stanice koje prenose osjet od 7.000 do 12.000 eura.

Po procjenama Chudya, 10 posto bolesnika s malignim bolestima u Hrvatskoj bili bi kandidati za ugradnju pumpice, a za ugradnju elektroda oko 10 pacijenata godišnje.

U zapadnoeuropskim zemljama, te u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj Bugarskoj i Turskoj takve operacije uobičajeno pokriva zdravstveno osiguranje, dodaje Chudy.

Kroz Centar za suzbijanje boli prođe godišnje nekoliko stotina pacijenata kojima se raznim terapijama ublažavaju boli.

Riječ je uglavnom o pacijentima s kroničnim malignim bolestima koji su često u terminalnoj fazi bolesti, te pacijentima koji imaju kroničnu bol poznatog ili nepoznatog uzroka, a nepovoljno reagiraju na uobičajenu terapiju analgeticima.

Tu, primjerice, spadaju pacijenti koju su nakon operacije kralježnice ili mozga dobili neizlječivu bol, kojima je nakon prometne nesreće pokidan dio živaca, pacijenti s fantomskim bolima (nakon amputacija) i sl.

Terapija prvo počinje analgeticima, no kada više nijedan ne pomaže, primjenjuju se druge metode, poput akupresure, akupunkture i kirurških zahvata, kaže Chudy.

Tako u Centru za suzbijanje boli osim neurologa koji definiraju o kakvoj je boli riječ i anesteziologa koji propisuju lijekove, rade fizioterapeuti, psihijatri i psiholozi koji procjenjuju pacijente, te u krajnjim slučajevima neurokirurzi.

Osim u Zagrebu, Centri za suzbijanje boli postoje još u Osijeku i Karlovcu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara