Svaka peta trudnica pati od depresije

GOTOVO svaka peta trudnica pokazuje znakove depresije, iako mnoge ne žele razgovarati o tom problemu, pokazalo je najnovije istraživanje američkih znanstvenika.

Poznato je da su žene gotovo dvostruko sklonije depresiji od muškaraca, a simptomi te bolesti obično se javljaju tijekom dvadesetih i tridesetih godina, tvrdi dr. Sheila M. Marcus. Usto, jedno prijašnje istraživanje pokazalo je da su žene sklonije depresiji tijekom trudnoće nego nakon djetetova rođenja.

Ipak, većina žena očekuje da će se tijekom trudnoće osjećati dobro, kazala je dr. Marcus. "Većina ih misli da je to vrijeme sreće i zadovoljstva pa liječnicima ne žele otkriti simptome bolesti."

Žene koje osjete simptome depresije morale bi o njima s nekim porazgovarati, paziti da redovito jedu i dovoljno spavaju, razmisliti kako si mogu same pomoći ili čak potražiti profesionalnu pomoć, izjavila je dr. Marcus.

Istraživači su ustanovili da žene koje uzimaju selektivne inhibitore serotonina (SSRI) - antidepresive koji uključuju prozac, paxil i zoloft - nemaju povećan rizik da će roditi hendikepirano dijete od ostalih žena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Istraživanje objavljeno u najnovijem broju stručnog časopisa "Journal of Womens Health" obuhvatilo je 3.472 žene koje su u prosjeku bile trudne 25 tjedana. Nešto više od 20 posto žena pokazivalo je, na temelju rezultata koje su postigle na testu, znakove depresije, objavili su istraživači.

Međutim, većina tih žena (86 posto) nije dobila nikakvu terapiju, poput lijekova ili psihoterapije.

Preliminarne studije na ljudima i životinjama pokazuju da psihijatrijski simptomi koji se ne liječe, mogu utjecati na razvoj fetusa, a neki mogu uzrokovati malu težinu djeteta pri porodu, preran porod ili slabiji razvoj mozga.

Čak je 28 posto žena patilo od kliničke depresije barem jednom u životu, što znači da su bile tužne, sjetne ili depresivne te da su izgubile zanimanje za posao i druge aktivnosti gotovo svakog dana najmanje dva tjedna.

Više od 40 posto tih žena kazalo je da su im se ti simptomi vratili u trudnoći. Štoviše, te su žene bile čak pet puta sklonije depresiji u trudnoći od onih koje nikad prije nisu patile od te bolesti. Istraživanja pokazuju da žene koje su prije patile od depresije, imaju do 50 posto veće izglede patiti i od depresije nakon poroda.

Uz to, žene općenito lošijega zdravlja ili one koje prekomjerno piju i puše sklonije su depresiji od ostalih trudnica. Na sklonost depresiji nije utjecala dob, rasa ili etnička pripadnost.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara