Svaka šesta zaposlena Hrvatica imala seks sa šefom

 2147 od 12.630 žena koje su sudjelovale u ispitivanju o seksu na radnom mjestu odgovorile su da su imale intimne odnose s poslodavcem. Najviše ispitanica za takav čin odlučilo se zbog napredovanja na poslu i većih plaća, dok je 20 posto njih kao razlog navelo strah da ne izgube posao, piše Večernji list.

To su podaci koje je objavio "Poslovni forum" a rezultat su istraživanja o seksu na radnom mjestu, koje je provedeno u 2435 poduzeća i obrta u Hrvatskoj.

Potpredsjednica Ženske sekcije u Savezu samostalnih sindikata Hrvatske Jasna Petrović tvrdi da rezultati istraživanja nisu začuđujući. Ističe da su žene najnezaštićenije upravo na radnome mjestu te da se najveći broj diskriminacija događa na poslu.

Prema informacijama kojim raspolaže Petrović, seksualnom uznemiravanju najčešće su izložene žene koje rade u noćnim smjena, žene zaposlene u tekstilnoj i kožnoj industriji, trgovini i ugostiteljstvu. Na udaru su i prodavačice na štandovima ili u pekarnicama te kućne pomoćnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U znatno boljem položaju su obrazovanje žene, iako su zabilježeni slučajevi uznemiravanja u školstvu i zdravstvu.

S. Petrović upozorava da se žene na radnom mjestu seksualno zlostavljaju svakodnevno ali da  zbog bojazni da ne izgube posao, osude javnosti i loše zakonske regulative ne prijavljuju slučajeve niti podnose tužbe. Nitko u Hrvatskoj ne prati slučajeve seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, ne postoje statistički podaci niti je ikada zabilježen slučaj da je netko kažnjen, tvrdi Petrović.

Prošle godine u Zakon o radu uvrštena je odredba po kojoj poslodavac žene mora zaštititi od spolne diskriminacije i seksualnog uznemiravanja na radnom mjestu, međutim, zakon ne predviđa nikakve kazne za razliku od SAD i zapadnih zemalja gdje su vrlo stroge.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara