Svake godine četvrtina studenata ne uspije dobiti dom

SVAKE godine oko tisuću studenata preda molbu za smještaj u jedan od pet zagrebačkih studentskih domova, a njih 25 posto ne uspije dobiti mjesto, izjavio je pomoćnik ravnatelja za smještaj Studentskoga centra Ivan Lešković, dodajući kako sličnu situaciju očekuje i na jesen.

U studentskim domovima ima 7310 mjesta, najviše u studentskom domu "Stjepan Radić" - 3544, zatim u "Cvjetnom naselju" - 1762, "Anti Starčeviću" - 1237, na "Lašćini" - 482 te u studentskom domu "Ivan Meštrović" - 285 mjesta.

Studenti najviše traže mjesto u Studentskom domu Cvjetno naselje, koji se smatra najelitnijim i najkomfornijim zagrebačkim studentskim domom.

Prvi natječaj za smještaj u studentski dom za studente druge i viših godina studija, završio je 2. srpnja. Od prijavljenih 6013, dobilo je mjesto njih 3902, a predviđeno je 4590 mjesta, rekao je Lešković. Ta će se kvota popuniti naknadno, kad neki student koji nije dobio mjesto dobije dodatne bodove zbog upisa sestre ili brata na fakultet.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za studente prve godine osigurano je 1100 mjesta i natječaj za njih otvoren je do 16. srpnja.

Za brucoše koji se ove akademske godine upisuju u prvu godinu osigurano je 1300 mjesta, a natječaj za njih bit će otvoren od 12. do 31. srpnja.

Studentski centar raspolaže i sa 280 mjesta za strane studente, koji ga dobivaju na osnovi međunarodne razmjene te 40 mjesta namijenjenih Hrvatskom olimpijskom odboru, odnosno sportašima.

Smještajni kapaciteti u zagrebačkim studentskim domovima, koji stoje od 66 do 136 kuna, ovisno o domu i broju kreveta u sobi, nedostatni su da zadovolje potrebe studenata, ističu u Studentskom centru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara