Svaki osmi stanovnik Njemačke živi ispod granice siromaštva

SVAKI osmi stanovnik Njemačke živi ispod granice siromaštva, proizlazi iz ispitivanja berlinskog Instituta za gospodarska istraživanja (DIW) koje je u srijedu objavio dnevnik "Westfaelische Nachrichten.

Materijalno najugroženije skupine stanovništva su kao i dosad nezaposleni, obitelji s većim brojem članova te samohrani roditelji. Prema kriterijima DIW-a, siromašan je svaki onaj građanin kojem mjesečno na raspolaganju stoji manje od 60 posto prosječnog primanja stanovništva, što se okvirno kreće oko 900 eura mjesečno.

Siromašni dijelovi stanovništva su isto tako najviše pogođeni socijalnim i gospodarskim reformama koje provodi vlada Gerharda Schroedera. Prema podacima najveće njemačke blagajne zdravstvenog osiguranja AOK, zbog pristojbe od 10 eura, uvedene početkom godine za svaki posjet liječniku, gotovo 20 posto osiguranika s primanjima ispod 1000 eura je odustalo od traženja liječničke pomoći. I osam posto osoba s boljim primanjima zbog uvedene su participacije odgodili ili odustali od posjeta liječniku, pokazalo je ispitivanje. Direktor AOK-a Hans Juergen Ahrens smatra da zdravstvena reforma vlade Gerharda Schroedera najviše pogađa socijalno ugrožene među kojima posebice umirovljenike.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednica Udruženih njemačkih sindikata (DGB) Ursula Engelen Kefer smatra da bi se situacija s rastućim siromaštvom u Njemačkoj mogla još pogoršati ako Vlada ustraje na svojim planovima smanjenja potpore za nezaposlene, do čega bi trebalo doći sljedeće godine.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara