Svaki peti Hrvat podmićuje liječnike

PREMA telefonskoj anketi koju je na 1000 ispitanika iz čitave Hrvatske proveo Novi list svaki peti hrvatski građanin podmićuje liječnike.

Kako je među ispitanicma bio veći broj građana koji rijetko posjećuju liječnika njih 81,8 posto kazalo je kako darove ili novac nikad ne nosi liječnicima. 15,4 posto to čini ponekad, 1,6 posto često, a 1,1 posto uvijek.

Više od polovine onih koji daju darove odlučuju se za vrijednost dara do 100 kuna. 26,9 posto onih koji daju darove kupuju ih u vrijednosti do 500 kuna. 3,8 ispitinaika kupuju dar vrijedan do 1000 kuna, a čak 11 posto ljudi odlučuje se za dar u vrijednostima većim od 1000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Anketarima Novog lista ispitanici koji daju darove u vrijednostima većim od 1000 kuna kazali su kako se zapravo radi o darovima koji koštaju "znatno, znatno više od 1000 kuna".

Gotovo svi ispitanici smatraju kako liječnici za bolji i brži pregled očekuju ili novac ili dar.

Inače, ministar zdravstva Neven Ljubičić najavio je kako će od 1. ožujka masovno početi ispitivati mišljenje korisnika o zdravstvenom sustavu.

Podsjetimo, Transparency International nedavno je objavio kako je zdravstvo jedan od najkritičnijih sustava u Hrvatskoj kad je u pitanju korupcija.

A.H./Novi list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara