Svaki šesti u američkim zatvorima duševni bolesnik

SVAKI šesti zatvorenik u američkim zatvorima je duševno bolestan, a mnogi od njih su umjesto liječenja zlostavljani, optužila je u srijedu američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

HRW u izviješću kaže da je svaki šesti zatočenik američkih zatvora duševno bolestan, a mnogi od njih pate od teških bolesti poput shizofrenije, bipolarnog poremećaja ili teške depresije. Tri puta više duševno bolesnih američkih žena i muškaraca je u zatvorima nego u bolnicama.

Prema izvješću, stopa duševnih oboljenja među zatvorenicima je tri puta viša nego među američkim stanovništvom.

Izvješće o američkim zatvorima i zatvorenicima s duševnim bolestima kaže da su zatvori opasna i štetna mjesta za duševno oboljele.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo ih zlostavljaju i iskorištavaju drugi zatvorenici. Zatvorski čuvari ih kažnjavaju zbog simptoma njihovih bolesti, poput bučnosti ili odbijanja naredbi, ili čak samosakaćenja i pokušaja samoubojstva. Mentalno oboljeli će prije nego drugi zatvorenici završiti u posebno teškim uvjetima poput izolacije koji ih mogu gurnuti u akutnu psihozu, kaže HRW.

"Zatvori su postali američke primarne institucije za mentalno zdravlje", rekao je Jamie Fellner, direktor HRW-ovog američkog programa i koautor izvješća. "Ali za one s ozbiljnim oboljenjima zatvor može biti najgore mjesto", dodao je.

Razloge za činjenicu da su zatvori u SAD-u postali duševne bolnice HRW nalazi u činjenici da se ustanove za mentalno zdravlje zatvaraju diljem Amerike bez odgovarajuće alternative. Ako počine kakav prijestup, čak i manji i nenasilan, duševni bolesnici uglavnom završavaju u zatvoru gdje će dobiti malo ili nikakve liječničke pomoći.

HRW je pozvao američki Kongres da donese zakon prema kojem će osigurati sredstva da se mentalno oboljeli prijestupnici upućuju na liječenje, a ne u zatvore, te da se popravi kvaliteta liječenja duševno oboljelih u zatvorima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara