Svakih 10 minuta novi potres u Japanu: Gradić sa 17 tisuća stanovnika sravnjen sa zemljom

Foto: AFP
Video: Youtube

DESECI tisuća vojnika su danas avionima i brodovima krenuli prema sjeveroistoku zemlje u sklopu velike operacije spašavanja preživjelih nakon iznimno snažnog potresa u Japanu.

Nakon najjačeg potresa magnitude 8,9 po Richterovoj ljestvici uslijedilo je nekoliko slabijih, ali ipak jakih. Međutim, najviše života odnio je desetmetarski tsunami. Potvrđeno je da je poginulo najmanje 900 ljudi, a s obzirom na brojne nestale, strahuje se da će brojka doći i do više desetaka tisuća.

Prema novim informacijama u gradu Minamisanriku, u kojemu živi oko 17 tisuća ljuda, nestalima se smatra čak 9500 ljudi. Gradić je sravnjen sa zemljom: svega tri zgrade nisu srušene, među kojima je i bolnica.

Strane agencije javljaju kako se spašeno oko tri tisuće ljudi u Minamisanriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Premijer Naoto Kan je obišao najteže pogođene područja i izjavio da je subota ključna za pronalaženje preživjelih. Također je najavio da će u spašavanju sudjelovati 50.000 spasilaca.

Potres i tsunami su uzrokovali veliku štetu. Tsunami je nosio sve pred sobom i uništio više od 3.400 kuća. Najmanje 5,6 milijuna domaćinstava je ostalo bez električne energije.

Tlo non-stop podrhtava

Nekoliko potresa jačih od 6 stupnjeva po Richteru pogodilo je u posljednjih 24 sata Japan, čije tlo neprestano podrhtava kao posljedica razornog potresa. Otprilike svakih deset minuta potres jačine 5 do 6 stupnjeva zatrese Japan. Situacija s podrhtavanjima tla primirila se malo, pa se tlo trese u razmacima od sat vremena.


Screenshot: earthquake.usgs.gov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara