Svakog četvrtog nastavnika učenici zlostavljaju u školi

Svakog četvrtog nastavnika učenici zlostavljaju u školi

PRIJE 20-ak godina se normalnim smatralo da učitelj zločestom djetetu podijeli packe. Danas je to strogo zabranjeno, jer je tako nešto svrstano u kategoriju zlostavljanja djece. Istovremeno, istraživanja pokazuju kako su današnji nastavnici nerijetko izloženi zlostavljanju od strane  učenika. Učenici zlostavljanje nastavnika često snimaju mobitelom, a snimke objavljuju na internetu.

Anonimno istraživanje koje je stručni časopis Croatian medical journal (CMJ) proveo među nastavnicima osnovnih i srednjih škola, pokazalo je kako je svaki četvrti nastavnik na svom radnom mjestu izložen zlostavljanju.

Upitnik je eksperimentalno primijenjen na 764 nastavnika osnovnih i srednjih škola u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sastoji se od tri ljestvice: osobno iskustvo zlostavljanja, svjedočenje zlostavljanju te emocionalni utjecaj zlostavljanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje je dalo šokantne rezultate - od 764 ispitanih nastavnika, u posljednjih godinu dana, njih 164 (22,4 posto) je bilo izloženo zlostavljanju, a 192 (31,7 posto) je svjedočilo zlostavljanju. 86 nastavnika (11,5 posto) prijavilo je psihološke, a 76 (10,1 posto) fizičke zdravstvene probleme uzrokovane poslom. Isključivanje, kao oblik nasilja, imalo je veći emocionalni utjecaj na žene nego na muškarce. Većinom su zlostavljanju bili izloženi mlađi nastavnici.

"Tijekom istraživanja je zabilježen širok spektar tipova nasilja, što upućuje na potrebu za trajnim motrenjem i sustavnim radom na sprječavanju zlostavljanja. Pokazali smo da je izloženost nasilju povezana s dobi, zbog čega bi mlađi nastavnici trebali biti ciljna populacija za utvrđivanje i sprječavanje nasilja na radnom mjestu", navode autori istraživanja.

I.M.
Foto: Ilustracija

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara