SVE DUŽA LJETA I SVE TANJI LED UGROŽAVAJU SJEVERNE MEDVJEDE

Sve duže arktičko ljeto i sve tanji morski led ugrožavaju staništa sjevernih medvjeda i život stanovnika Arktika, kažu znanstvenici. L

Debljina arktičkoga morskog leda smanjila se čak za 40 posto u proteklih 50 godina.

No, istraživači koji su prvi put izmjerili led uz pomoć satelitskih podataka, kažu kako njegova debljina varira više nego što se prije mislilo te da je uzrok tomu uglavnom ljetno otapanje.

"Otkrili smo izravnu vezu između produženog ljeta i sve tanjeg morskoga leda", rekao je Seymour Laxon s University Collegea u Londonu.

Stanjivanje morskoga leda neće uzrokovati povišenje morske razine, ali može utjecati i na klimu, arktički ekosustav i životinjski svijet.

"Zabrinuti smo i za ljude koji žive na Arktiku. Oni love na ledu, a sezona leda svake je godine sve kraća", rekao je Laxon.

Stanjivanje morskoga leda moglo bi znatno utjecati na globalno zagrijavanje na sjevernoj hemisferi kao i na golfsku struju, tvrdi Laxon.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto korištenja kompjutorskih modela, ovaj je znanstvenik razvio tehniku mjerenja debljine ledene kore uz pomoć radarskih podataka koje dobiva sa satelita Europske svemirske agencije i slika s američkoga satelita.

O njegovom je istraživanju izvijestio časopis Nature.

"Kad smo usporedili podatke s dva satelita, bili smo zaprepašteni vezom između promjena u debljini morskoga leda i dužine ljetnog razdoblja", rekao je Laxon.

"Nastavi li se tako, led će se i dalje otapati, što bi moglo uzrokovati i potpuni nestanak leda tijekom ljeta", dodao je.

Satelitski podaci znanstvenicima pokazuju što se događalo s ledom proteklih deset godina i omogućuje im proučavanje većih područja.

(Hina) dgk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara