Sve je na prodaju: Grčka rasprodaje otoke kako bi namirila državni dug

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP /  Ilustracija


GRČKA je i službeno objavila kako namjerava prodati dio svojih otoka i neke od najpopularnijih turističkih destinacija u zemlji kako bi namirila golemni državni dug, prenose svjetski mediji.

Direktor grčke agencije za vlasništvo nad otocima Makis Perdikaris potvrdio je informaciju o prodaji, rekavši kako je odluka o tome donesena teška srca jer otoci pripadaju građanima Grčke, no da će njihova prodaja državi, koja se nalazi na rubu bankrota, donijeti potrebna sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Komadić privatnog raja" za dva milijuna eura

Grčka vlada uz to očekuje da će prodaja otoka, uključujući i dijelove nekih od najpopularnijih destinacija poput Mikonosa, ili pak njihov dugogodišnji najam, osim konkretnog novca, privući i ulagače u izgradnju novih luksuznih turističkih centara te tako posredno otvarati nova radna mjesta i donijeti prihode kroz poreze.

Primjerice, na internetskom sajtu na kojem je izlistan popis otoka ponuđenih na prodaju, nalazi se i ime otoka Nafsika u Jonskom moru, koji je moguće kupiti za 15 milijuna eura, no cijena većine ostalih otoka znatno je niža, pa je tako "komadić privatnoga raja" moguće kupiti i za manje od dva milijuna eura. Prema prvim informacijama koje prenosi britanski Guardian, za kupovinu otoka već se zainteresirao velik broj milijardera iz Rusije i Kine.

Grčka je već mjesecima u vrlo teškoj financijskoj situaciji, državna blagajna nalazi se na rubu bankrota, a zemlja je nedavno bila prisiljena od Međunarodnog monetarnog fonda i Europske unije prihvatiti zajam od 110 milijardi eura kako bi pokrila rupu u državnom proračunu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara