Sve manje nade za zatrpane meksičke rudare

IZ SATA u sat slabi nada za obitelji 65-orice rudara koji su prija dva dana ostali zatrpani u rudniku čiji je ulaz urušen i zatrpan nakon eksplozije podzemnih plinova. "Nadamo se Božjem čudu." - rekla je supruga jednog od rudara.

Spasioci više od 40 sati nadljudskim naporima pokušavaju doseći dubinu za koju se vjeruje da se na njoj nalaze rudari, no od stradalih rudara rudnika Pasta de Conchos još se nije čuo nikakav glas niti znak.

Strahuje se da rudari ostaju bez zaliha kisika, koje su ionako bile preskromne za nesreću ovakvog tipa, no još uvijek postoji mogućnost da u zatrpanom rudniku ima preživjelih.

Spasioci su do utorka rano ujutro iskopali oko 450 metra tunela rudnika, te im je prema predviđanjima ostalo još 50-ak metara do mjesta za koje se pretpostavlja da se na njemu nalazi dio zatrpanih rudara.

Za druge se vjeruje da su se u vrijeme eksplozije nalazili duboko pod zemljom, dva do pet kilometara od ulaza u rudnik koji je smješten u polu-pustinjskom području Meksika.

Jučerašnje napore spasioca znatno je ometala prisutnost metana u jednom ventilacijskom otvoru rudnika kroz koji su spasioci pokušali doseći zatrpane rudare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelji i prijatelji rudara u neizvjesnosti iščekuju informacije s mjesta nesreće, a kako vrijeme odmiče među nemoćnom rodbinom stradalnika sve je veći strah od gubitka bližnjih.

"Nadamo se Božjem čudu." - Associated Pressu je rekla Norma Vitela, supruga rudara Josea Angela Guzmana koji se ranije žalio na probleme s plinom u rudniku, ali si nije mogao priuštiti da radi toga da otkaz s posla.

Nekolicina rudara koja je eksploziju uspjela preživjeti, svjedoči o snažnom udaru i naglom nestanku svijetla uzrokovanom urušavanju rudnika. Jedna preživjeli rudar priznaje da su šanse za preživljavanje njihovih kolega vrlo male.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara