Sve manje slučajeva malarije u jugoistočnoj Aziji

BROJ oboljelih od malarije, jedne od bolesti od kojih umire najveći broj osoba u prašumama jugoistočne Azije, znatno se smanjuje zahvaljujući petogodišnjoj, više milijuna dolara vrijednoj, borbi za suzbijanje te bolesti, objavili su znanstvenici.

Bolest koju prenose komarci bila je glavni problem siromašnog Vijetnama, Laosa i Kambodže tijekom povijesti, no podaci Regionalnog programa za kontrolu malarije pokazuju da je infekcija trenutačno na najnižoj razini u povijesti.

´Malarija ostaje zdravstveni problem u nekim provincijama, no stručnjaci kažu da je pod kontrolom´, stoji u izvješću o provedbi programa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zahvaljujući kombinaciji javnih predavanja, distribuciji mreža za hvatanje komaraca i novim lijekovima, infekcija u Laosu smanjena je u posljednjih pet godina za 90 posto.

U Vijetnamu i Kambodži, gdje je 1997. godine oboljelo 170 tisuća ljudi, slična je kampanja u najugroženijim provincijama rezultirala smanjenjem novih infekcija za 60 posto, a smrtnih slučajeva uzrokovanih malarijom za 75 posto.

Potpuni podaci programa, koji je s 32 milijuna dolara poduprla Europska komisija, bit će predstavljeni na simpoziju u Siem Reapu na sjeveru Kambodže slijedećeg tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara