Sve odluke parlamenta Venezuele proglašene ništetnim

Sve odluke parlamenta Venezuele proglašene ništetnim

Foto: Hina

VENEZUELSKI Vrhovni sud objavio je jučer kako  su sve odluke parlamenta u kojemu sada većinu ima oporba, ništetne jer su tri oporbena zastupnika ušla u parlament usprkos zabrani tog suda.

Vrhovni sud smatra "ništetnim" sadašnje i buduće dokumente Narodne skupštine sve dok ta tri oporbena zastupnika budu sjedila u parlamentu, navodi se u odluci suda.

Dva dana nakon 5. siječnja kada je preuzela vlast u novoj skupštini, venezuelska oporba je uputila izazov socijalističkoj vladi bliskoj pokojnom predsjedniku Hugu Chavezu koji je bio na vlasti od 1999. do 2013., zaprisegnuvši tri zastupnika antičavista kojima je sud privremeno zabranio obnašanje zastupničke dužnosti, polažući tako pravo na dvotrećinsku većinu koja joj osigurava široke ovlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Broj zastupnika je presudan za oporbu. Sa 112, a ne više 109 zastupnika, oporba dobiva dvotrećinsku većinu i tako može sazvati referendum, ustanoviti ustavotvornu skupštinu, pa čak i nagnati predsjednika na prijevremeni odlazak tako što će mu skratiti mandat.

Vrhovni sud, najviše pravosudno tijelo u zemlji, bit će dakle presudan čimbenik u institucijskoj bitki koju su zametnuli oporbeni parlament i aktualna chavistička vlast.

Oporba smatra da je Vrhovni sud pristaša chavizma koji je krajem prosinca u njega imenovao 34 nova sudca i u ponedjeljak je osnovala povjerenstvo koje će provesti istragu o tom pitanju.

Oproba si je dala "šest mjeseci" da pripremi odlazak predsjednika Nicolasa Madura ustavnim putem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara