SVE SU DIJETE DOBRE AKO JEDETE MANJE I GUBITE KILOGRAME

Bez obzira na to koju ste dijetu izabrali, ako manje jedete i gubite kilograme, na taj ćete način smanjiti i opasnosti od bolesti srca, rekli su liječnici na nedavno održanoj konferenciji u SADu.

Popularne dijete poput Weigth Watchersa, Atkinsove ili dijete u zoni pomažu ljudima da gube kilograme i smanjuju razinu kolesterola, ali na različite načine, smatraju znanstvenici.

"Prosječno su sudionici istraživanja smanjili rizik od bolesti srca za 5 do 15 posto", kazao je dr. Michael Dansinger sa sveučilišta Tufts iz Bostona na nedavno održanom sastanku Američke udruge kardiologa.

U istraživanju koje je vodio dr. Dansinger sudjelovalo je 160 pretilih osoba. Ispitanici su bili podijeljeni u četiri skupine, svaka je bila podvrgnuta različitoj dijeti.

Sudionici su u prosjeku imali 100 kilograma i morali su izgubiti između 15 i 40 kilograma.

Svi su se sudionici složili da će se držati dijete najbolje što mogu u razdoblju od dva mjeseca.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dva je mjeseca 22 posto sudionika odustalo. Nakon godinu dana 35 posto sudionika odustalo je od dijete Weight Watchersa i dijete u zoni, dok je njih 50 poto odustalo do Atkinsove i dijete Ornish.

Znanstvenici su iz tih rezultata zaključili da ne postoji dijeta koja vrijedi za sve. Ovo je istraživanje pokazalo i da Atkinsova dijeta, ako ne traje predugo, ne povećava opasnost od bolesti srca.

Liječnici smatraju da su sve dijete dobre, a kao što se moglo i pretpostaviti, više se kilograma gubi ako se ljudi dijete više drže.

Oni koji uspiju držati dijetu čitavu godinu dana trebali bi prosječno izgubiti 5 posto tjelesne težine te tako smanjiti opasnost od bolesti srca.

Dr. Robert Eckel sa sveučilišta Colorado smatra da je poruka jasna -gubite kilograme na bilo koji način i tako ćete smanjiti opasnost od bolesti srca!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara