Sve veći broj alergičnih na kikiriki

ALERGIJA na kikiriki možda je sve češća u djece: broj slučajeva u Sjedinjenim se Državama u zadnjih pet godina udvostručio, objavili su znanstvenici.

Studija objavljena u prosinačkome broju časopisa Journal of Allergy and Clinical Immunology govori o tome kako će potencijalno smrtonosna alergija na kikiriki biti sve češća, što je loše za mnogu alergičnu djecu jer mnogi prehrambeni proizvodi sadrže kikirki.

"Ova studija potvrdila je od što čujemo od sve većeg broja obitelji, školskih uprava i drugih ustanova: sve je više alergija na hranu", kaže Anne Munoz-Furlong, utemeljiteljica i direktorica Mreže za alergije na hranu i anafilaksiju.

"Taj problem javnoga zdravstva utječe na sve nas", kaže se u njezinu priopćenju.

Alergiju na kikiriki ima približno milijun i pol Amerikanaca, a svake godine od teške alergijske reakcije umre dvjesto ljudi.

Američka akademija za alergije, astmu i imunologiju kaže da je za sve veću učestalost alergije na kikiriki nekoliko razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pečenje kikirikija čini ih vjerojatnijim uzrokom alergijske reakcije. Osim toga, sve više djece počinje jesti kikiriki dok im imunološki sustav još nije sazreo, a sve više krema za kožu sadržava kikiriki i druge orašaste plodove.

Godine 1997. dr. Scott Sicherer i dr. Hugh Sampson s newyorškoga medicinskoga fakulteta Mount Sinai ustanovili su da je oko 1,4 posto svih Amerikanaca alergično na kikiriki i orašaste plodove.

Pet godina poslije, oni su 2002. proveli telefonsko istraživanje na 4855 kućanstava i 13.493 osobe pitali su o tim alergijama.

Broj ljudi koji je rekao da ima alergiju na kikiriki nije se povećao, ali sve više ih kaže da su im djeca alergična. Godine 1997. njih je ukupno 0,4 posto reklo da ima alergično dijete, a u 2002. taj je broj narastao na 0,8 posto.

"Budući da se te alergije uglavnom razvijaju u djetinjstvu i vrlo rijetko se prerastu, može se predvidjeti da će sve veći dio populacije patiti od tih alergija", napisali su američki znanstvenici.

(Hina) vm dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara