svečana sjednica senata zagrebačkog sveučilišta na početku 335 akad. godine

Svečana sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu održana je danas pred širokom krugom gostiju za koje je desetorici profesora dodijeljeno počasno zvanje "emeritus" a dvojici nagrade "Fran Bošnjaković".

Na početku 335 akademske godine rektorica Helena Jasna Mencer ocijenila je da je prošlu godinu Sveučilište radilo u okružju zamršene politike i nedostatnih sredstava, te da se opredijelilo za sinkronizirani napredak i suradnju s europskim sveučilištima.

Pozvala je studente da se preko svojih predstavnika u Senatu više obavještavaju o planovima promjena te da sami potaknu promjene i uključe se u njih.

Osvrnula se na promjene koje očekuju znanstvene djelatnosti u Hrvatskoj i kazala da na Sveučilištu postoji sve veća kritična masa za buduće promjene.

Ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego kazao je da se akademska godina nalazi pod dvije nove okolnosti a to su novi Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju koji nameće potrebu da se te djelatnosti dovede na veću i racionalniju razinu djelovanja, te da u sustavu djeluje novih 300 djelatnika koji će donijeti novu energiju i novi poticaj za razvoj sustava.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Juraj Kolarić je pozdravio Senat u ime kardinala Josipa Bozanića te kazao da Crkva ima posebna brigu za Sveučilište koje je osnovala 1669 godine. U njega je ugradila kršćanske vrijednosti pa se nadamo da će Sveučilište u Zagrebu svoju budućnost temeljiti na tim vrijednostima, kad Europa pokazuje namjeru zanemariti svoju kršćansku baštinu, dodao je.

Prigodna izvješća podnijela su četiri prorektora, nakon čega su nagrade "Fran Bošnjaković" dodijeljene redovitom profesoru Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu Tomislavu Filetinu i redovitom profesoru Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu Zijadu Haznadaru.

Ta se nagrada dodjeljuje za znanstvene rezultate, promicanje znanstvene discipline i struke te prijenos znanja, posebice odgoj mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti.

Počasno zvanje emeritus dobili su profesori: Ante Babaja, Marin Bulat, Igor Gjadrov, Branko Kunst, Nikola Solarić, Branko Horvat, Damir Kalogjera, Ivo Perišin, Želimir Sladoljev i Sonja Bašić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara