svečanim koncertom zagrebački solisti proslavili 50. obljetnicu

Zagrebački solisti sinoć su svečanim koncertom u prepunoj dvorani Lisinski u Zagrebu proslavili 50. obljetnicu djelovanja. L

Za prigodni koncert, održan pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića, Zagrebački solisti su odabrali Mozartov Divertimento za gudače u F-duru, skladbu suvremenog hrvatskog skladatelja Samba da Camera Ive Josipovića, Haydnov Koncert za violončelo i orkestar u C-duru u kojem je violinističke dionice izvela čelistica Monika Leskovar.

U drugom dijelu koncerta su izveli Sjećanje na Florence P. I. Čajkovskog, a zajedno s nekadašnjim članovima ansambla Treći brandenburški koncert J.S. Bacha.

Prije početka svečanog koncerta, Zagrebačkim su solistima jubilej čestitali izaslanica predsjednika Republike, njegova savjetnica za kulturu Maja Razović, Andreja Zlatar u ime zagrebačkog Gradskog poglavarstva, a brzojav premijera Ive Sanadera pročitao je Ivo Delale iz Gradske skupštine.

U brzojavu Sanader podsjeća kako je ansambl Zagrebačkih solista utemeljen na bogatoj pedagoškoj tradiciji zagrebačke Muzičke akademije te istaknuo kako su Solisti dosegli najviše standarde komornog muziciranja po kojemu su Hrvatska i Zagreb postali poznati u svijetu.

Ravnatelj dvorane Lisinski Lovro Lisičić podsjetio je da su Solisti nastupili na proslavi prvog Dana dvorane 29. prosinca 1973., na dan njenog otvorenja, uz dirigenta Krešimira Šipuša.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koncertni majstor violinist Tonko Ninić rekao je da večerašnjim koncertom posebno zahvaljuje glazbenicima koji su osmislili Zagrebačke soliste, poput nenadmašnog violončelista i dirigenta Antonija Janigra.

Zagrebački solisti do sada su, kako se navodi u programskoj knjižici večerašnjeg svečarskog koncerta, održali preko 3000 koncerata na svim kontinentima stječući pohvale i priznanja, a s njima su nastupili mnogi ugledni glazbenici. Bogati repertoar Zagrebačkih solista sadrži barokna, klasična, romantična i suvremena djela, a posebnu pozornost posvećuju stvaralaštvu hrvatskih autora.

Prvi koncert Zagrebačkih solista održan je u Bjelovaru na današnji dan 1954. godine.

Među brojnom publikom u dvorani Lisinski bili su potpredsjednici Vlade Jadranka Kosor i Andrija Hebrang, ministri kulture i unutarnjih poslova Božo Biškupić i Marijan Mlinarić, pomoćni biskup zagrebački Vlado Košić, predstavnici Gradskog poglavarstva i drugi.

(Hina) ta jn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara