svečano euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali

Nadbiskup zagrebački Josip Bozanić predvodio je danas u zagrebačkoj katedrali svečano euharistijsko slavlje u prigodi blagdana Kristova uskrsnuća.

Čestitajući Uskrs vjernicima nadbiskup je kazao da u blagdan Uskrsa nanovo "otkrivamo izvorni kršćanski poziv kako bismo jače prihvatili kršćansko poslanje što ga svatko od nas ima u Crkvi i svijetu". Istaknuo je da su kršćani nositelji Kristova života i njegova mira te poručio da taj kršćanski poziv približe svim ljudima, onima koji su blizu kao i onima koji su daleko od uskrslog Krista.

U današnjoj propovijedi nadbiskup Bozanić je naglasio da je Isusovo uskrsnuće temelj i bit propovijedanja cijele Crkve, ono daje sadržaj i smisao kršćanskoj vjeri.

Svi mi kršćani pozvani smo da se danas upitamo je li uskrsli Krist uistinu središte naše vjere. Današnje liturgijsko slavlje otvara nam spasiteljske tajne Božje ljubavi i osposobljava za susret sa živim Kristom, istaknuo je nadbiskup Bozanić.

Uskrsnuće je stvarni događaj, istinit, ali razumijevanje dubokog značenja toga događaja nije ljudsko djelo nego dar Božji, a moguće ga je prihvatiti samo vjerom, rekao je Bozanić. Približavajući vjernicima taj veliki događaj nadbiskup je kazao kako nije bilo fizičkog svjedoka toga događaja, ali uskrsnuće nadvisuje i nadilazi povijest, ono je u srcu otajstva vjere.

Isusovo uskrsnuće razotkriva nepremostivu razliku između Božjih i ljudskih sudova. Riječ je o radikalnoj promjeni vrednovanja Božjih sudova u odnosu na ljudske. Dok ljudi osuđuju i ubijaju Isusa, Bog je taj koji ga potvrđuje i uskrisava, poručio je zagrebački nadbiskup. Uskrsli Krist poziva nas na preispitivanje života i povijesti iz Božjeg a ne iz ljudskog gledanja. Isusov život bio je život iz ljubavi, raspoloživ za druge od početka do kraja - za Boga i za bližnje, rekao je Bozanić.

Taj život, naglasio je nadbiskup, svijet često ne razumije, ismijava i odbacuje, a često se razapinju oni koji po njemu žive. Uskrsli Krist je pred nama upravo zato da se ne zabrinjavamo zbog osuđivanja života posvećenog i istrošenog za dobro drugih, za siromašne, potrebite, istaknuo je zagrebački nadbiskup, poručivši na kraju propovijedi da vjernici svojim životom moraju svjedočiti novost i obnavljajuću snagu kršćanskoga Uskrsa.

Uz nadbiskupa Bozanića u misnom slavlju sudjelovali su pomoćni biskupi zagrebački Vlado Košić i Josip Mrzljak, apostolski nuncij Giulio Einaudi, te kanonici i prebendari zagrebačke katedrale.

(Hina) ta mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara