Svečano otvorena i blagoslovljena zgrada Vojnog ordinarijata

ZGRADA Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj, na Ksaverskoj cesti u Zagrebu, svečano je blagoslovljena i otvorena danas, na blagdan Gospe Hrvatskog Krsnog Zavjeta i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

Zgradu je blagoslovio izaslanik Svete Stolice tajnik kongregacije za biskupe nadbiskup Francesco Monterisi.

Svečanost je počela intoniranjem himni i podizanjem hrvatske i vatikanske zastave, te zastave Vojnog ordinarijata, na kojoj je preslik kipa Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, zaštitnice Vojne biskupije.

Na početku svečanog euharistijskog slavlja, što ga je u nazočnosti brojnih hrvatskih biskupa te vojnih kapelana i ostalih svećenika predvodio nadbiskup Monterisi, vojni ordinarij Juraj Jezerinac pozdravio je visoke goste - apostolskog nuncija u RH Giulia Einaudija, zagrebačkog nadbiskupa i predsjednika HBK Josipa Bozanića, predstavnike vojske i policije, predstavnike hrvatske Vlade te izaslanike vojnih biskupija iz Francuske, Njemačke, Austrije i Slovenije.

Mons. Jezerinac podsjetio je da je zgrada Vojnog ordinarijata izgrađena u skladu s Ugovorom o dušebrižništvu katoličkih vjernika pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH, koji su Hrvatska i Sveta Stolica potpisale 1996. Te je godine Sveta Stolica osnovala Vojni ordinarijat u RH i imenovala prvog vojnog biskupa.

Zgrada Vojnog ordinarijata će, rekao je mons. Jezerinac, služiti za obavljanje administrativnih poslova, ali će, istaknuo je, prije svega biti mjesto susretanja vjernika koji spadaju pod duhovnu skrb Vojne biskupije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U propovjedi današnjeg svečanog euharistijskog slavlja nadbiskup Francesco Monterisi je rekao da je Sveta Stolica zahvalna hrvatskoj Vladi koja je nesebično preuzela troškove izgradnje zgrade, posebno Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova.

Govoreći o značenju Vojnog ordinarijata, poručio je da je glavna zadaća biskupa i vojnih kapelana vojnicima i redarstvenicima katolicima i njihovim obiteljima navješćivati Evanđelje te pružati kršćansku pouku i dar svetih sakramenata.

U ime ministrice obrane Željke Antunović nazočne je pozdravio general zbora Josip Lucić, a u ime ministra unutarnjih poslova Šime Lučina ravnatelj policije Ranko Ostojić.

Nakon euharistijskog slavlja, nadbiskup Monterisi i vojni ordinarij Jezerinac s hrvatskim biskupima predvodili su procesiju do ulaza u zgradu. Pošto ju je nadbiskup Monterisi blagoslovio, vojni ordinarij Jezerinac simbolički ju je otključao.

Na završetku današnje svečanosti nadbiskup Monterisi otkrio je spomenik Svetom Ocu Ivanu Pavlu II., rad akademskog kipara Kuzme Kovačića. Taj će spomenik, rekao je, podsjećati na vrsni lik velikog pape i na njegov nauk u prilog mira.

Na svečanom ručku predstavnici Vojnog ordinarijata poklonili su nadbiskupu Monterisiju malu studiju Kovačićevog kipa kojim je, kako su istaknuli, umjetnik prikazao ljubav Svetog Oca prema Hrvatskoj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara