Svečanost Tadijanovićeve poezije u Matici Hrvatskoj

U PALAČI Matice hrvatske predstavljen je danas nosač zvuka "Povratak u Rastušje ..." na kojem je 49 pjesama hrvatskoga pjesnika Dragutina Tadijanovića u vlastitoj interpretaciji.

Na predstavljanju CD-a o Tadijanovićevu pjesništvu govorili su akademici Dubravko Jelčić i Tonko Maroević, a o objavljivanju Tadijanovićevih pjesma na novom mediju u ime izdavača Radio Broda i Udruge brodske kulturne baštine, Frano Piplović i Branko Penić.

Zahvalivši izdavačima i velikom broju posjetitelja, Tadijanović je kratko rekao kako je to izbor izbora, koji je snimljen u jedno popodne, 11. prosinca 2003., u Matici hrvatskoj.

Prisjetivši se kako je počeo pisati poeziju s 15 godina, 1920., te je piše do dana današnjega, kao nijedan hrvatski pjesnik, Tadijanović je podsjetio da je do sada napisao oko 500 pjesama, ali da će ih "ovih dana morati prebrojiti da bi točno znao koliko ih je napisao".

Objašnjavajući kako je pisao komentare uz pjesme, rekao je da nema ni jednoga hrvatskog pjesnika koji je napisao toliko komentara. "Pjesma je sama po sebi, ako je dobra, dobra i bez komentara. Ne nagovaram vas da čitate moje komentare, nego moje pjesme", rekao je, priznavši da ga je posebno rastužilo današnje slušanje pjesme "Lepet krila", posvećenoj njegovoj ženi Jelici koja je nedavno umrla.

"Moje je srce slomljeno", rekao je Tadijanović, koji će za pola godine zakoračiti u stotu godinu života.

U tijeku predstavljanja CD nazočni su pozorno slušali Tadijanovićeve pjesme, koje interpretira autor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Akademik Dubravko Jelčić rekao je kako što više govori o Tadijanovićevu pjesništvu svaki put ima sve veću tremu te da je s Tadijinim pjesništvom počeo živjeti kad ni sam nije znao što je poezija.

Podsjetivši kako se Tadijanovićevo pjesništvo naziva zavičajnim, Jelčić je upozorio kako je on lokalne zavičajne teme razvio na razinu univerzalnosti.

Pjesme na CD-a njegove su najbolje pjesme, rekao je, dodavši da CD nudi zadovoljstvo doživljaja Tadijanovićeva pjesništva i pjesnikova glasa, koji je među najboljim interpretatorima vlastite poezije.

Akademik Tonko Maroević smatra kako nam novi medij daje mogućnost uživanja u Tadijanovićevoj poeziji s kojom smo rasli.

Nazvavši ga pjesnikom "zemlje i žita", "zrelosti i aktualnoga trenutka", Maroević je napomenuo kako je CD sretna rekapitulacija Tadijanovićeva pjesništva - autoantologija, osamdeset godina pisanja.

Urednik izdanja Frano Piplović rekao je kako je CD dar za Tadijanovićev 98. rođendan i sve njegove rođendane, a Branko Penić najavio je utemeljenje pjesničke manifestacije "Tadijanovićeva jesen" u pjesnikovu rodnom mjestu Rastušju, kod Slavonskoga Broda.

(Hina) xmc ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara