Svećenici tuže državu jer ne smiju voziti pijani

SVEĆENICI katoličke crkve u Hrvatskoj tužit će državu zbog zakonske odredbe o 0,0 promila, te će tražiti odštetu u iznosu većem od šest milijuna kuna, doznaje Jutarnji list.

"Radi se o čisto pravnoj stvari, odnosno o kršenju međunarodnog ugovora između Svete Stolice i Hrvatske kojim su regulirana prava svećenika. Zakonom o prometu ona su prekršena, a mi se samo želimo držati zakona, što znači da nećemo voziti ni s kapljicom alkohola, a to je nemoguće jer u euharistiji moramo konzumirati male količine vina."- izjavili su za Jutarnji list inicijatori ideje o tužbi protiv države, koji tvrde kako su im zbog sporne odredbe Zakona o sigurnosti u prometu potrebni vozači.

"Ne možete imati vozača besplatno jer većina nas služi mise svakodnevno i ide bolesnicima, pa su prisiljeni angažirati vozače koje treba platiti." – kazali su svećenici.

Do iznosa od šest milijuna kuna svećenici su došli sljedećom računicom: u Hrvatskoj postoji 2000 svećenika kojima vozač zbog nove zakonske odredbe treba 30 dana u mjesecu i to po pet sati dnevno.

Kako doznaje "Jutarnji", u tijeku je prikupljanje potpisa svećenika širom Hrvatske za apel koji će biti upućen Vladi prije podizanja tužbe. Incijativa je navodno pokrenuta u Slavoniji, te se brzo proširila na Dalmaciju i Istru.

U jednom zagorskom samostanu svećenici su kazali kako još nisu potpisali peticiju jer nije došla do njih, ali i da će to svakako sigurno učiniti jer se radi o zakonu koji "nije dobar, ne samo za svećenike nego za većinu ljudi, osobito za gospodarstvo i turizam".

Podsjećamo, katolička crkva sredinom srpnja i službeno je zatražila "euharistijski promil", odnosno odredbu kojom bi se svećenicima dozvolila vožnja s 0,3 odnosno 0,5 promila alkohola u krvi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara