Svećenici u Zimbabveu upozoravaju na masovnu pobunu

KATOLIČKI svećenici u Zimbabveu su povodom Uskrsa diljem zemlje oblijepili crkve kopijama pisma u kojemu su žestoko kritizirali predsjednika Roberta Mugabea i upozorili da će zemlji, ukoliko ne bude poštenih izbora, prijetiti masovna pobuna.

Pojedini katolički svećenici već su prije nekoliko tjedana kritizirali Mugabea, ali ovo je prvi potez povučen na nacionalnoj razini. Najveći broj vjernika u Zimbabveu je katoličke vjeroispovjesti.

"Mnogi ljudi u Zimbabveu su ljuti, a njihova ljutnja prerasta u otvorenu pobunu", piše u pismu.

Ministar informiranja u Mugabeovoj vladi izjavio je kako je ovaj potez Katoličke Crkve u Zimbabveu dokaz da je to slobodna zemlja u kojoj svećenici može reći što hoće, ali nitko iz vlade se nije službeno oglasio po pitanju napada Crkve.

U Zimbabveu strahuju da će nadolazeći predsjednički i parlamentarni izbori biti namješteni, budući da je Mugabeova stranka pomaknula parlamentarne izbore dvije godine unaprijed da bi se 2008. poklopili s predsjedničkima, na kojima će njihov kandidat ponovno biti sam Mugabe.

Biskupi Zimbabvea najavili su za 14. travnja nacionalni dan molitve za spas zemlje. Bit će zanimljivo vidjeti kako će Mugabe reagirati na to, budući da je najnovija kriza u državi počela kad je poslao policiju da prekine molitveni skup oporbe, tvrdeći da krši zakon o zabrani političkog okupljanja.

"Da bi se izbjeglo daljnje krvoproliće i masovni ustanak, nacija treba novi ustav koji će odražavati volju naroda i vodstvo izabrano na slobodnim, demokratskim izborima.", stoji u pismu, koje uspoređuje patnju naroda Zimbabvea s patnjom Židova u Egiptu.

Mugabe, koji je zemlju doveo do inflacije od 1700%, najveće na svijetu, i koji je 80% stanovnika bacio u siromaštvo, prilično je dobro preživio zadnju krizu, pri kojoj se mislilo da će mu vjernost otkazati i afrički saveznici i vlastita stranka. Trenutno nastavlja s tvrdnjama da je kriza produkt zapadanjačke zavjere da ga se makne s vlasti.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara