Švedska: Istraga potvrdila zlouporabe tajnih službi

ISTRAŽNO povjerenstvo o aktivnostima švedskih tajnih službi između 1945. i 2002. je u utorak iznijelo svoje zaključke nakon tri godine istraživanja i saslušanja, potvrdivši zloporabe čije su žrtve tijekom Hladnog rata bili krugovi krajnje ljevice.

Izvjestitelj tog povjerenstva Gunnar Brodin je potvrdio da je pristup svim arhivama bio zajamčen unatoč ´sudaru kultura´ između nekih članova povjerenstva i tajnih službi.

´Nacionalna sigurnost i osobni integritet´ kako je nazvano to je izvješće predano u utorak ministru pravosuđa Thomasu Bodstroemu proanaliziralo je operacije prisluškivanja, dokumentaciju i nadzor koje su izvodile tajne službe nad ´organizacijama i švedskim političkim skupinama ekstremista koji su prijetili ili bili osumnjičeni da prijete nacionalnoj sigurnosti´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za sastavljanje tog dokumenta od 3.000 stranica saslušano je 400 osoba.

´O komunistima i njihovim simpatizerima su tijekom 50-ih i 60-ih godina vođeni brojni dosjei. Krajem 1960.-ih više od 100.000 osoba je imalo svoje dosjee.

Tijekom trideset posljednjih godina između 5.000 i 10.000 osoba je bilo zabilježeno u središnjem dosjeu Saepo-a (švedska tajna policija) ili u radnom dosjeu radi njihovih veza s radikalnim ljevičarskim ili desničarskim organizacijama, otkriva povjerenstvo.

Posljednjih godina je švedsko pravosuđe isplatilo odštete nekim otpuštenim djelatnicima nakon što je Saepo informirao njihove poslodavce o njihovim političkim ili sindikalnim djelatnostima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara