Švedska još ne zna sudbinu diplomata Wallenberga

TOČNO šezdeset godina nakon što su švedskoga diplomata Raoula Wallenberga uhitile sovjetske snage, Švedska i dalje želi saznati kakva mu je bila sudbina, izjavila je u ponedjeljak ministrica vanjskih poslova Laila Freivalds.

Wallenberg je radio u švedskome veleposlanstvu u Budimpešti za Drugoga svjetskog rata, a pomogao je tisućama Židova da izbjegnu nacističke logore jer je izdavao posebne putovnice i osnivao sigurne kuće pod švedskom diplomatskom zaštitom.

Sovjetske su ga snage uhitile 17. siječnja 1945. i 12 mu je godina sudbina bila nepoznata sve dok službena Moskva nije priznala da je nepravedno uhićen te da je umro 1947. u Moskvi, rekla je Freivalds.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U siječnju 2001. Rusija je priopćila da Wallenberg "nije umro prirodnom smrću već da je ubijen u logoru Lubyanka u Moskvi", dodala je. "Švedska vlada to ne može prihvatiti kao konačnu istinu o sudbini Raoula Wallenberga. Još uvijek ima previše pitanja bez odgovora", rekla je šveska ministrica i dodala kako Švedska i dalje traži odgovore "kontaktima, kad je to nužno i na najvišoj političkoj razini, s ruskim vlastima i u ruskim arhivima".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara